Ползите на плодовете и зеленчуците за здравето са изтъквани многократно – съдържание на витамини и минерали, антиоксиданти и фибри, които зареждат организма с полезни вещества, помагат му да се освободи от токсините и подобряват перисталтиката на червата. Шведски учени добавят още една полза към целия този списък – консумацията на повече плодове намалява риска от често леталната аневризма на аортата.
Проучването на д-р Отто Стакелбърг от Института Каролинска, е публикувано в изданието на Американското кардиологично дружество, Circulation. Заключението е базирано на резултатите от 13-годишно проследяване на здравословното състояние на 80 000 души на възраст между 46 и 84 години, разделени на четири групи според ежедневната им консумация на плодове. В този период изследователите регистрират 1086 случая на аневризма на аортата, като 222 от тях са с руптура.
При анализа на данните екипът отчита, че в групата на консумиралите повече от два плода ежедневно рискът от аневризма е с четвърт по-нисък и с 41% е по-малка вероятността от руптура на аневризма, в сравнение с хората, които хапват плод от време на време. Процентите се менят съответно на 31 и 39 в сравнение с участниците, чието меню не включва плодове.
Най-често консумираните плодове са били ябълки и круши, следвани от банани, портокали и други.
Образуването на аневризма на аортата не е свързано с определени симптоми. Повече засегнати са мъжете, среща се при 4,5% от тях на възраст над 65 години и 1,3% при жените от същата възрастова група.
В повечето случаи разширяването на главната артения в организма е фатално за живота. При над 80% от случаите при мъжете се получава руптура.
Учените предполагат, че този неочакваният ефект от консумацията на плодовете се дължи на специфичните антиоксидантите в тях, които потискат оксидантния стрес и произтичащите от него възпалителни процеси. Известно е, че консумацията както на плодове, така и на зеленчуци понижава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане, някои ракови заболявания. Но ефектът спрямо аортата се констатира само от плодовете.
Експертите от Американското кардиологично дружество препоръчват на ден да се консумират по четири или пет порции плодове и зеленчуци, за да се доставят на организма ценни хранителни вещества като фолиева киселина, магнезий, калий, фибри, витамини А, С и К.
Друг съществен фактор, който се изтъква за намаляване риска от сърдечносъдово заболяване, включително аневризма на аортата, е да не се пуши.
Споделете текущата публикация: