твоята гледна точка
Цяла година 200 ядоха за левче в Акаково
Автор Vnews, добавено на 27.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Пресконференция на община Аксаково се проведе днес в малкия артсалон на Радио Варна. Надка Симеонова – секретар на общината, и Нели Петрова – ръководител на проекта „Създаване на социално предприятие за обществено хранене в община Аксаково“, изпълняван по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Схема за безвъзмездна помощ “Нови възможности”, отчетоха постигнатите резултати. Бенефициент бе община Аксаково, общата стойност на проекта е 298 116 лева, а срокът на изпълнение – 18 месеца.

Целта на начинанието бе да се подкрепи социалното включване и насърчаване към активно участние в пазара на труда на уязвимите социални групи на територията на община Аксаково. Именно затова бе създадено социално предприятие за обществено хранене – домашен социален патронаж. По този начин се повиши трудовата активност и осигуряването на защитена трудова заетост на представители на уязвимите социални групи на територията на община Аксаково.

В рамките на проекта бе извършен текущ ремонт на помещението, преустроено бе част от него с цел създаване на работна среда за социалните работници. Закупено и доставено бе кухненско оборудване за кухнята, където се осъществява приготвянето на храната, както и офис оборудване за дейността на социалните работници. В рамките на дейността бе нает персонал от 9 лица, с опит в предоставянето на социални услуги-предоставяне на топла храна по домовете. Наети бяха 18 безработни  лица от уязвимите социални групи – самотните родители, многодетни майки, лица от малцинствените етнически групи, дълготрайно безработни лица, обект на месечно социално подпомагане. Наетите 18 лица от целевата група преминаха курс на обучение за предоставяне на социални услуги, работа с възрастни хора, хора със специфични потребности. В продължение на 12 месеца бе предоставяна безплатно топла храна на 200 потребители от 7 населени места на община Аксаково. Обгрижени бяха възрастни хора с невъзможност за самообслужване, като месечно за храна те са плащали средно по 30 лв. на месец. Потребителите бяха информирани за финансовия принос на Европейската общност.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс.

Този ангажимент пое публично премиерът Стефан Янев във вторник. Правителството даже е съдействало на […]

 

Седмичният брой случаи на COVID-19 по света намалява за седма поредна седмица – най-дългият период на спад от началото на пандемията, […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, съобщиха от […]

 
 

към началото