твоята гледна точка
Закани за оставки и наказания избиха във войната между Математическата и „Захари Стоянов“
Автор Vnews, добавено на 27.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (1)

Поредна рунд  от войната между основно училище организира родителското настоятелство на Основно училище „Захари Стоянов“ срещу Математическата гимназия. Организираните родители на първолаци обявиха, че няма да пуснат децата си на занималня в подблоковото пространство в бл. 67. Помещенията, освен че плачели за основен ремонт, не били безопасни за живота и здравето на малките обитатели.

„Ремонтът там е козметичен, става дума само за боядисване. Нищо не е направено. Няма предвидена смяна на дограмите, а има витраж, който зимата звъни и като падне тогава какви заглавия ще четем – „Витраж наряза детенце“?, назидателно се обърна към медиите Полина Костадинова от инициативния комитет и заплаши, че ще организират протестно откриване на новата учебна година на 16-и септември пред сградата на община Варна.

Час по-рано началникът на Регионалния инспекторат по образование във Варна Венцеслава Генова обяви, че за първокласниците ще бъде осигурен транспорт, за да стигат от основната сграда на школото до занималните.

След като научиха от медиите за казаното от шефката на РИО, родителите от „Захари Стоянов“ не промениха мнението си. „Пътуването на малки деца с някакъв автобус е незаконосъобразно“, отсече Полина Костадинова.

Според инициативния комитет общинската администрация в лицето на шефа на дирекция „Образование“ Лилия Христова правела всичко възможно да угоди на Математическата гимназия, като ощетявала основното училище. Това бил мотивът на родителите да искат оставката на просветната шефка.

Христова обаче бе категорична, че ремонтът на помещенията, отредени за занимални, е в ход и предвижда не просто козметично освежаване, а и смяна на дограмите. Тази сутрин представител от ръководството на училище „Захари Стоянов“, заедно със зам.-кмета по строителството Богдан Караденчев е бил на обекта. Фирмата, която ще ремонтира, е „Хидрострой“.

Ще има изграждане на с итонг под прозорците, като ще се вдигнат стени на височината на децата. Ще се обръщат вратите, каквото бе едно от изискванията, готови сме да направим и детска площадка пред занималните, коментира Христова. Споменатият по-рано от родителите витраж, пък няма да е проблем, защото старите дограми ще се сменят с нови от PVC, уточни тя.

Нежеланието на ОУ „Захари Стоянов“ да ползва занималните в бл. 67 остана загадка за Христова. Тя не скри, че миналата година основното училище буквално е превзело помещенията без нужните разрешения от ресорните институции и без нито едно подобрение. „Пратили са писмо до общината, но отговор не са получили. В последствие са се сдобили някак с ключовете и са ги ползвали. Но много скоро след това РЗИ са затворили занималните. Сега, когато се правят подобренията и има разрешения „Захари Стоянов“ пък не иска да ги ползва“, разказа директорът на общинското образование.

Място за 9 целодневни паралелки трябва на „Захари Стоянов“  тази учебна година. Толкова са били групите и миналата година, когато всички те са били настанени в основната сграда. „Защо сега там няма място за тях в училището, не ми е ясно“, коментира още Христова. Тя уточни, че училишще „Захари Стоянов“ разполага и с подблоковите помещения на бл. 50, но директорката си мълчала за това.

Междувременно шефката на Регионалният инспекторат по образование беше категорична, че ако двамата директори – на „Захари Стоянов“ и на Математическата гимназия не се разберат за сградния фонд до 15 септември ще има дисциплинарни наказания и за двамата.

В късния следобед вчера от пресцентъра на община Варна пристигна и становището на Лилия Христова по спорния казус.

Ето пълният му текст:

По повод искане на моята оставка, представено на пресконференция днес от настоятелството на ОУ „Захари Стоянов“, искам да заявя следното:

Смятам, че съм изпълнила професионалните си задължения по казуса ОУ „Захари Стоянов“ – Математическа гимназия, който тлее във Варна от години. На базата на правомощията, които поех като временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ от 1 август т.г., използвах максимално възможностите, които съществуват, за решаване на проблема с базата. Искрено се надявам, че министерството на образованието – в лицето на министър Анелия Клисарова, и на Регионалния инспекторат – в лицето на Венцислава Генова, по административен ред ще осъществят контрол върху директорите на двете училища – Павлин Петков и Тодорка Колева, за да не се стигне до опорочаване на учебния процес. Нека не превръщаме нашите деца в заложници на нереализирани амбиции!

Категорично не приемам, че община Варна не си е свършила работата! Взехме бързи мерки за нормално стартиране на учебната година на 15 септември.  Важно е да се уточни, че сградата, в която се помещават Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“, е публична общинска собственост, предоставена за ползване на двете училища. Директорите обаче административно са подчинени на Министерството на образованието.

Всяка промяна на сградния фонд може да става само след съгласие между двамата директори. В момента обаче те обжалват всички решения, свързани с разпределението на базата. Към момента община Варна е направила следното:

–              Уведомила е министъра на образованието Анелия Клисарова и директора на РИО Варна Венцислава Генова за фактическото състояние на базата.

–              Изискано е и е получено становище от РЗИ относно степента на пригодност на помещенията под бл. 67 – инспекцията е дала съгласие помещенията да се използват за полудневна форма на обучение, след осигуряване на здравно-хигиенни изисквания – обособена стая за отдих на учениците, санитарни възли 2 броя, медицинско наблюдение и спешен медицински шкаф.

–              Възложено е на фирма да направи ремонт на помещенията под бл. 67, като са взети предвид всички изисквания на представители на ОУ „Захари Стоянов“ – смяна на дограма, обръщане на врати във връзка с противопожарни изисквания и др.

–              Всички средства по ремонта са за сметка на община Варна, помещението ще бъде предадено на училището до 12 септември, след като получим становище от РЗИ.

–              Община Варна се ангажира да ремонтира детска площадка в близост до бл. 67, където децата да могат да играят по време на почивките.

–              Междувременно проведохме три срещи с директорите на двете училища, по време на които бе предложено да подпишат споразумение. Към момента параф под документа е положил само директорът на Математическата гимназия Павлин Петков, (прилагам документа).

По отношение на спорната многофункционална зала мога да припомня, че тя бе изградена в началото на 2011 г. като публично частно партньорство. По документи залата е предоставена на МГ. Според РЗИ тя не отговаря на изискванията за провеждане на учебен процес.

        И още едно припомняне – м.г. помещенията под бл. 67 не са били пригодени за занималня. Въпреки това те са били ползвани от ОУ „Захари Стоянов“, без община Варна да е дала съгласие за това. В случая директорът на училището – Тодорка Колева, и началникът на инспектората са нарушили чл. 95 ал. 2 от Правилника за прилагане на закона за народната просвета.

 Споделете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • учител:

    Хора, разберете, проблемът е изключително сериозен и много голям. Прочетох написаното три пъти, за да разбера ила ли логика Колева да приема миналата година помещенията и то без разрешение, а тази да отхвърля възможността децата да учат в реновираните вече помещения и то с пари от общината. Има логика и тя е – ЖЕНАТА НЕ СИ ПИЕ РЕДОВНО ХАПОВЕТЕ. ПОМОГНЕТЕ И! КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ.


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото