твоята гледна точка
Прокуратурата: Пациентът да не плаща при отказ от лечение
Автор Vnews, добавено на 27.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Прокуратурата скочи срещу наредба на здравното министерство, която нарушава правата на пациентите. Обвинението настоява да бъде отменена практиката всеки, който напусне болницата преждевременно по собствено желание, да плаща сам за лечението си. И вече е завело дело във Върховния административен съд (ВАС).

Става дума за изречение от декларацията, която пациентите подписват, когато сами решат да „се изпишат“ от болницата. То гласи: „Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ.“

При системата на клиничните пътеки, по които лечението продължава точно определен брой дни, това на практика означава, че всеки, напуснал сам, ще трябва да плати, въпреки че е осигурен и му се полага безплатна помощ.

Според прокуратурата така се нарушават основни права на пациентите, залегнали в конституцията. Тя прогласява, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение, както и че у нас здравното осигуряване гарантира достъпна медицинска помощ. В жалбата на прокуратурата до съда е посочено, че хората най-често напускат сами дадена болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение. Често това става и заради поискани пари или лошо отношение на лекарите и персонала. И накрая върху пациента се стоварва и цената на лечението му.

Според обвинителя, завел делото във ВАС – Георги Камбуров, практиката нарушава и Закона за здравното осигуряване, който гарантира на пациентите свободен избор къде да се лекуват. В жалбата си той обяснява, че така хората се замесват в конфликтни ситуации между касата и болницата, когато финансовата институция отказва да плати.

Всеки заинтересован може да се присъедини към делото на прокуратурата.

„Готови сме да го сторим, защото всякакви глоби и санкции имат не дисциплиниращ, а по-скоро обратен ефект“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той подчерта, че наредбата води и до друг сблъсък. Здравната каса не плаща за лечение, ако пациентът не е пролежал определен брой дни. „Само че в някои случаи въобще не се налага пациентът да остава в болница, т.е. натъкваме се на поредното изкривяване на системата“, каза още д-р Хасърджиев.

През май прокуратурата е поискала здравното министерство да отмени декларацията, но е получила отговор от служебния министър проф. Николай Петров, че „не счита за целесъобразно“ да го направи. Още не е известно каква позиция ще вземе сегашното ръководство на ведомството, коментираха за „Труд“ оттам. Очаква се в най-скоро експертите му да са готови със становище, тъй като трябва да се явят пред съда на 21 ноември.

Практиката да се плаща при отказ за лечение бе въведена по времето на ГЕРБ, когато здравен министър беше д-р Стефан Константинов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото