твоята гледна точка
Русия забранява плащането кеш на алкохола
Автор Vnews, добавено на 27.08.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

В Държавната дума на Русия е постъпил нов законопроект, който има за цел ограничаването на употребата на алкохол в страната, съобщи „Известия”. Вносител е депутатът от фракцията „Справедлива Русия” Олег Михеев, който е зам.-шеф на енергийната комисия. Основната идея на предлаганите промени е забраната в страната да се продава алкохол срещу налични пари, а само чрез плащане с банкова карта. Така според вносителя ще се контролира пазарът и ще се ограничи купуването на алкохол от непълнолетни граждани.От друга страна, при приемането на това изискване спиртни напитки вече ще се продават само в големите магазини, които са снабдени със съответната техника за плащане с банкови карти. Именно в малките магазинчета досега стават най-големите нарушения, като продажба на непълнолетни или пробутване на некачествен, домашно приготвен алкохол, често опасен за здравето.Според проучване в Русия 68% от притежателите на банкови карти ги използват единствено за да теглят пари от терминал. С новите разпоредби повечето от тях ще пазаруват от магазините, без да се налага да носят много пари в брой.Председателят на икономическата комисия и предприемачество в Руската дума Игор Руденски от „Единна Русия“ е определил предложението на колегата си като много интересно, но смята, че ще се реализира трудно в малките градчета и селата.

Особено затруднени ще са малките населени места, където липсват големи търговски вериги и техническа обезпеченост за плащане с банкови карти.Представител антимонополната служба пък е коментирал, че болшинството от хората не са готови още за пълния преход към банкови карти.Руското издание припомня, че според първоначалния план на министерството на финансите всички плащания над 100 хил. рубли трябваше да се правят чрез банкови карти. Впоследствие се оказало, че това не е възможно.Въпреки това обаче не е изключено тази мярка да се приеме от държавната дума. От 2009 година Русия прилага последователна програма за борба с алкохола и според данни на експерти има около 30% намаляла консумация на спиртни напитки за тези четири години от началото на програмата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за всяко дете, от юли пропан-бутанът и метанът за автомобилите да […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 

Милионери теглят част от парите си от банките и ги влагат в имоти или бизнеса си заради високата инфлация. В края […]

 
 

към началото