твоята гледна точка
В училище – по-малко уроци и повече физическо
Автор Vnews, добавено на 27.08.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Часове по физическо възпитание и спорт да има всеки ден в българските училища. Това предвижда проектонаредба на Министерството на здравеопазването, подготвяна от експерти на ведомството. Идеята е седенето на учениците зад чина и компютъра и претоварването с информация да се балансират с повече игри и движение, като така се избегнат агресията, гръбначните изкривявания, обездвижването и редицата заболявания в детска възраст в резултат на нездравословния начин на живот, поясниха от ведомството.

Българчетата са в първата десетка по излишни килограми в Европа. Над 30% от учениците в нашата страна са с наднормено тегло, а 13 на сто от тях са със затлъстяване. Същевременно само 3% от тях се занимават активно със спорт. За разлика от нас в Швеция и Хърватия процентите са 26 и 15. В резултат на излишните килограми децата ни развиват във все по-ранна възраст хипертония, бъбречни заболявания и диабет. Вече имаме и 10-годишни пациенти с високо кръвно, обясни проф. Нина Гочева от Националната кардиологична болница.  За освобождаване от агресията и изграждане на устойчива психика проектонаредбата на МЗ предвижда всеки ден в училищата да има час по изкуства, бит и техника. Препоръката на здравното ведомство е четвъртокласниците да имат най-много 5 учебни часа. Предвижда се учениците от пети до осми клас да не учат повече от 6 часа на ден, а не както сега и по 7. Гимназистите също трябва да учат по 6 часа, като се допуска два пъти седмично те да имат и по 7.

Наредбата на образователното министерство в момента надхвърля броя на часовете, нужни за придобиване на общообразователния минимум на учениците, констатират здравните експерти. Според сега действащите учебни програми например в трети и четвърти клас децата трябва да имат 928 часа, разпределени в 32 седмици. Това означава, че те ще имат по 6 учебни часа четири дни и 5 само в един ден. От пети до осми клас за 34 седмици те трябва да имат 1156 учебни часа, което означава, че четири дни седмично те трябва да имат 7 и само един ден 6 часа. Проектът на МЗ предстои да бъде съгласуван с Министерството на образованието. С искане за намаляване на уроците и повече физическо и спорт в школото излезе през 2008 г. и бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Тогавашният образователен министър Даниел Вълчев обаче го контрира, че предложението е в нарушение на закона за средното образование. Така до намаляване на часовете не се стигна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото