твоята гледна точка
Аниматорите вече на курс за първа помощ
Автор Vnews, добавено на 26.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Инцидентът с малкия Стефчо, който се измъкна от аниматорите си и падна във варненски мол, стана повод да се замислим кой се грижи за децата ни. Преди дни от Държавната агенция за закрила на детето признаха, че няма записани общовалидни правила за професията аниматор. Някои от фирмите въвеждат собствени изисквания, когато назначават персонала, но те често са въведени в движение и не покриват необходимите критерии. В момента обаче се подготвят правила, съгласно които вече ще поверяваме децата си в ръцете на обучени кадри.

Само обучени професионалисти ще могат да се грижат за децата ни. Такива промени ще предложи парламентарната комисия по децата, младежта и спорта, разказа пред „Стандарт“ председателят й Христо Монов. Кандидат-аниматорите ще трябва да минат специален курс, за да бъдат приети на работа. Новият пакет от мерки, който трябва да повиши сигурността на малчуганите в детските кътове по моловете, ще бъде представен още в края на септември, заяви Монов. По негови думи такива проекти са били подготвяни и преди през годините, но по една или друга причина не са видели бял свят. В светлината на последния случай с малкия Стефчо обаче те щели да бъдат скоростно придвижени.

Според Монов въвеждането на подобен 150-часов курс за бъдещите аниматори е задължително. „В момента тази работа се върши от хора без опит и квалификация в материята, която е крайно неправилно“, заяви той. По неговите думи няма нищо лошо младежи да изкарват по някой лев през лятото като аниматори, но животът и здравето на децата са твърде важни, за да се оставят в ръцете на необучени хора.

Самата подготовка ще включва и часове по доболнична помощ, за да могат аниматорите да реагират правилно при инцидент, докато чакат екипите на Бърза помощ. „Аз самият се убедих във важността на това наскоро. Детето ми глътна едно топче от тези, които се продават навсякъде за 50 стотинки“, разказа Монов. По негови думи единствено бързата и правилната реакция на спасителя е предотвратила трагичен инцидент. В повечето случаи обаче аниматорите не са минавали през подобни курсове, освен ако доброволно не са решили да го направят.

Ще има и лимит за броя деца, за които може да се грижи един аниматор. Точната бройка все още не е ясна, но най-вероятно ще се вземе пример от детските градини. В момента броят на децата в една група в забавачката, за която се грижи един педагог, е между 12 и 22. Горе-долу подобни са и числата в чужбина, например в Русия. В Канада пък долната граница е 18 деца. „Не е нормално, направо си е невъзможно един човек да следи постоянно 30 или повече малчугани“, коментира Монов. Често пъти обаче се случва именно това.

В закона ще влезе и изискването около по-малките деца винаги да има и родител или настойник. В момента това е записано в правилата на някои детски кътове, но не на всички. Оказа се, че във варненския мол, където е станал инцидентът, това също е било записано. Възможно е да залегнат и още правила, обясни Монов. Това зависи от резултатите от всички проверки, които се правят в момента.

А такива центрове не са малко – асоциацията на частните училища от известно време информира, че има около 70 забавачки менте само в столицата, които под името „парти центрове“ или „детски занимални“ гледат децата не само почасово. Те всъщност се явяват една по-евтина алтернатива на детските градини, където родителите оставят хлапетата през деня. Реално обаче в тях не се правят проверки за квалификацията на персонала, обяснява шефката на асоциацията Милка Славчева. Тъй като просветното министерство не ги лицензира, то и не проверява какви хора се занимават с малчуганите. „Наесен вероятно отново ще повдигнем този въпрос. Някои от тези забавачки междувременно все пак решиха да вземат лиценз, но останалите продължават да съществуват единствено по търговския закон“, казва Славчева. Това означава, че в тях се правят проверки само за пожарна безопасност и евентуално за спазване на санитарните норми. Много от тях обаче нямат нито подходяща база, нито квалифицирани кадри.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

В събота ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще […]

 

Днес празнуваме празника на празниците за българите. 24 май е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета […]

 

Днес очаквайте нова порция дъжд, градушки и гръмотевици на много места у нас. НИМХ предупреждава за жълт код за обилни валежи в 12 области у нас.

Жълт код за интензивни валежи ще обхване […]

 
 

към началото