твоята гледна точка
Касата си връща търговете за лекарства
Автор Vnews, добавено на 26.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Връщане на старата централизирана схема за договаряне на лекарства вероятно ще поиска НЗОК в началото на новия политически сезон, съобщи управителят на институцията Румяна Тодорова. „Сегашният механизъм на договаряне, при който всяка болница организира сама търговете за медикаментите, води до изкривяване на пазара и до различни цени в отделните болници за едно и също лекарство”, обоснова се шефката на НЗОК. Според нея, за да се уеднаквят стойностите на медикаментите, те трябва да се договарят централно.До 2011 г. скъпите лекарства се договаряха от МЗ. След поредица от съдебни дела срещу министерството за забавено лечение на онкоболни бе предприето децентрализиране на търговете. Целта бе да се осигурят по-бързи и гъвкави доставки. От началото на 2011 г. заплащането им премина от МЗ към касата, но самите търгове се организират от отделните болници. Ако през есента депутатите одобрят идеята на Тодорова, НЗОК ще провежда търговете и ще плаща медикаментите. Така касата ще получи правото да договаря с фирмите доставчици по-големи отстъпки като крупен купувач. Няколко пациентски организации обаче вече се възпротивиха категорично на това. Според тях всяка форма на централизация води до лимитиране на броя на пациентите, които имат достъп до медикаментите, ограничава лекарите при предписването и води до корупционни практики.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От „Продължаваме Промяната“ проведоха консултации с БСП и „Демократична България“ за нова коалиция в рамките на този парламент.

В неделя предстоят разговори с депутатите, които напуснаха ИТН. От днешните срещи стана ясно, […]

 

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото