твоята гледна точка
Няколко причини за подут корем
Автор Vnews, добавено на 25.08.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Причините за подутия корем могат да бъдат много и разностранни: от грешки в храненето до системни заболявания и патологични процеси, засягащи вътрешните органи. Случаи на подут корем се описват дори и при някои психични разстройства.

Обикновено усещането за подут корем е субективно. Страдащият се оплаква от чувство на изпълване на коремната кухина, издуване отвътре, тежест, изпитва силно напрежение от вътрешната страна на коремната стена, от което и се изпада в дискомфорт. Подутият корем може да се разглежда в два аспекта: като проблем при здравия организъм и при заболяване. Най-често, когато не се касае за патологичен процес, който се доказва от назначените от лекар изследвания, тези оплаквания са вследствие на временно нарушени функции на органите на стомашно-чревния тракт и отминават след дни.
0. Изпъкналият корем невинаги означава, че е подут!

Преди да пристъпим към причините за подутия корем трябва да направим едно разграничение. Невинаги изпъкнатият корем е правилно да се приема за подут, въпреки дискомфорта, който причинява. Коремът може да е изпъкнал в два случая, без това да касае неговото подуване: при затлъстяване или при лордроза. В първия случай става въпрос за естетичен проблем заради натрупана мастна тъкан. При лордроза изпъкналостта на корема се получава, тъй като изкривяването на гръбначния стълб при поясната извивка е по-голямо. Тогава дискомфортът и изпъкналият корем са резултат повече на неправилна стойка и слаба коремна мускулатура. В по-редките случаи се касае за неправилно развита мускулатура в областта на кръста или вродена особеност. При преглед лекарят лесно би могъл да различи изпъкналия по тези две причини, а не заради метеоризъм, корем.
1. Безобидните грешки в храненето

При здрави хора подутият корем най-често се дължи на погълнат въздух при хранене или образуване на газове. Поглъщането на повече въздух се получава при прием на газирани напитки и говорене при хранене. Тогава оплакването се появява веднага след нахранване, отминава бързо, като излишният въздух се отделя под формата на оригване, през ануса или се абсорбира от стените на червата.
2. Особености в храненето

Три са причините да се подуе коремът заради образуване на газове в стомашно-чревния тракт. Газове нормално се получават заради процеса на разграждане на храната в стомаха и червата. Дискомфорт се изпитва:

  • При консумация на специфични храни, богати на нишесте и фибри, като боб, леща, зеле, както и пълнозърнести продукти, но и картофи и други.
  • При прекомерен прием на тестени и сладки изделия – те са изградени основно от лесноусвоими въглехидрати, които предизвикват ферментация в червата и съответно отделяне на повече газове.
  • Приемът на сода за хляб като средство за облекчаване на киселини също води до образуване на газове.

3. Подут корем заради заболявания, по-масовите случаи

 

Подутият корем може да се дължи на процес на ферментиране заради липсата на един или друг ензим. Такъв пример е лактазната недостатъчност, която се среща при много хора с напредване на възрастта. Организмът ни е устроен така, че с излизане от детска възраст отделянето на лактаза, ензимът, който разгражда млечната захар от млякото в тънките черва, намалява. Когато той недостига, лактозата (млечната захар) достига до дебелото черво, където се разгражда от намиращите се в него бактерии, като естествено този процес е съпроводен с повишено газообразуване. Ето защо след консумация на мляко или млечни произведения някои се оплакват от подут корем. Има хипотези, че при народи, за които млякото е част от традиционно консумираните продукти хилядолетия наред, по еволюционен механизъм рискът от възникването на лактазна недостатъчност е намален.

Газообразуване може да се получи и при чревна дисбактериоза – промяна в състава на естествената за индивида чревна микрофлора. Нормално чревната микрофлора се състои от полезни и условно-патогенни микроорганизми. При спад в защитните сили, простудно или друго заболяване, прием на медикаменти, дори смяна на традиционната кухня, количеството на полезните бактерии, които подпомагат храносмилането и имунитета, намалява. Вследствие растежа на условно-патогенните или външни патогенни микроорганизми в червата се нарушава и нормалното храносмилане, възникват  гнилостни процеси и съответно метеоризъм.

 

4.  Патологичните, по-редки случаи

 

Подут корем се получава при нарушена двигателна функция на червата. Такава вероятност има при усложнение след коремни операции или проблеми с кръвообращението (варикоза).

Когато подуването е постоянно и се наблюдава повече в определена негова част, която съответства на определена част на червата, се предполага наличие на механична преграда, която възпрепятства нормалното движение на газове заради тумор или друга възникнала причина за чревна непроходимост.

 

Въпреки че пациентите търсят лекарите сами при подут корем, има случаи, когато проблемът не се забелязва продължително време заради затлъстяване или безсимптомен асцит – наличие на свободна течност в коремната кухина, „воднянка“. При натрупване на течност се описва усещане за разтягане на корема, тежест в слабините и от двете му страни и неопределена болезненост в кръста. При прогресивен асцит се наблюдават и други симптоми като тежки киселини, рефлукс заради повишено вътрекоремно налягане, учестено дишане, задух при легнало положение и пр.

При подут корем основен ориентир за патологичен процес е наличието на болка в определена негова част. Тогава и се предполага проблем в съответния за мястото вътрешен орган.

Когато болката не е съсредоточена на едно място, а е дифузна, лекарят се интересува за това дали се злоупотребява с алкохол, има ли наличие на кръв в урината, жълтеница, нарушени функции на червата, болести на сърцето от ревматичен произход в анамнезата.

Взима под внимание и такива особености като форма на корема, получаваща се при подуването. По тях, вида болка, придружаващите симптоми, анамнезата и физикалния преглед на пациента лекарят предполага един или друг болестен процес и направлява за необходимите изследвания до поставянето на диагноза.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото