твоята гледна точка
Ле-е-е-кичко отпускаме колана?!
Автор Vnews, добавено на 23.08.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Българинът леко е разпуснал колана през пролетта, става ясно от последните данни на Националния статистически институт и на Българската народна банка.

Вместо да внасят парите си в банка, през април и май хората са предпочели да ги харчат, сочи паричната статистика и данните за парите в обращение. Ръстът на новите депозити през април е намалял от обичайните 300 млн. лв. месечно на едва 28 млн. лв.

През май има регистриран дори спад на депозитите от 12 млн. лв. В същото време през второто тримесечие парите в обращение са нараснали с 338 млн. лв., което според централната банка се дължи на струпването на почивни дни през месец май.

Че спадът в спестяванията частично се дължи на туризма, се потвърди вчера от данните на НСИ. Българите са похарчили 247 млн. лв. за пътувания в страната и чужбина през второто тримесечие на 2013 г.

Това е увеличение с 27,8% в сравнение със същия период на миналата година, когато НСИ е отчел, че българите са похарчили за туризъм 193 млн. лв. За сравнение в същите месеци м.г. размерът на депозитите е нараснал с 13,6%, според БНБ.

От началото на кризата похарчените от българите за туризъм пари непрекъснато намаляваха. Тенденцията бе прекъсната само веднъж – през второто тримесечие на 2011 г., когато разходите за пътувания леко скочиха.

Според данните през второто тримесечие на 2013 г. българинът е харчил средно по 214,40 лв. месечно при екскурзии в страната, а в чужбина – средно по 433,70 лв. Най-големият дял от разходите в страната отива за храна, а в чужбина – за транспорт.

От данните на БНБ излиза, че през лятото предпазливостта се е завърнала. През юни парите на депозит са се увеличили с 263 млн. лв., а през юли – със 155 млн. лв. Проучване на „Виза Европа“ преди сезона пък твърдеше, че българите, които планират почивка през лятото т.г., са с около 1/4 по-малко в сравнение с м.г. Данни на НСИ за пътуванията с цел туризъм през третото тримесечие все още няма.

Предпазливостта за харчове през лятото се потвърждава от данните за кредитирането. През юни и юли жилищното кредитиране на практика е в пълен застой, а при потребителското раздвижването е минимално, като ръстът за юни е с 30 млн. лв., а за юли – с 20 млн. лв. През юли проблемните заеми остават малко над 23%.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е предимно слънчево, но следобед от запад ще започне ново увеличение […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като […]

 
 

към началото