твоята гледна точка
Ремонт в блок 67 спасява учебната година в „Захари Стоянов“
Автор Vnews, добавено на 23.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Пълна реконструкция на 4 помещения в блок 67 в „Чайка“ започва общината до дни. В тях ще има 2 занимални, стая за игри и столова за първолаците на училище „Захари Стоянов“, съобщава varnautre.bg. Новите помещения, предоставени на училището, ще осигурят целодневното обучение на 4 класа, ако РИО позволи занималнатя да се ползва на 2 смени. Още 2 класа пък ще прекарват половината от деня в занималните в блок 50.

Това е единственото възможно решение в момента, което ще осигури нормално започване на учебната година в ОУ „Захари Стоянов“ и Математическата гимназия, каза за varnautre.bg временният шеф на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Варна Лилия Христова. Двете училища са в спор за сградата в кв. „Чайка“ от близо 10 години. Стаите не достигат и конфликтът става все по-сериозен. Директорите обжалват в съда всяко решение, целящо да реши проблема. Всеки опит за споразумение се отхвърля с нови и нови искания.
В момента в 2-те училища са приети общо 2200 ученици – много над капацитета на сградата за провеждане на нормални учебни занятия, уточни Христова. Въпреки нетостига на стаи от 2004 г. досега Математическата гимназия е увеличила приема си с 5 паралелки, а „Захари Стоянов“ – с 9.
В опит да реши казуса Общинският съвет на Варна приема няколко решения през последните 2 години, които обаче остават само на хартия поради липсата на съгласие между двамата директори. През 2012 г. съветниците приемат разпределение на стаите в училището, като добавят към тях и общинските помещения в бл. 67. Те обаче са предоставени във вид, който не отговаря на изискванията на Здравната инспекция и не могат да бъдат използвани за учебни занятия. Решението е обжалвано по съдебен път от директора на ОУ „Захари Стоянов“. През май тази година местният парламент решава физкултурният салон и актовата зала на сградата в „Чайка“ да бъдат преградени на класни стаи. Този път обжалването е на директора на Математическата гимназия. Липсата на съгласие на двамата директори прави невъзможно по закон проектирането и смяната на статута на помещенията.
Друго решение на Общинския съвет – да се издигне пристройка с нови класни стаи в двора на сега съществуващата сграда, засега също остава без резултат. Според официалния отговор на район „Приморски“ няма изработен план за регулацията и ПУП на кв. „Чайка“, което прави невъзможно издаването на разрешително за строеж. Важните за квартала документи в момента за възложени на частна фирма, но още не са влезли в сила, уточни Лилия Христова.
Така на практика неразбирателството между ръководствата на двете училища връзва ръцете на общинската администрация да реши проблема, станал причина за дългогодишния спор. На практика Община Варна се явява единствено финансиращ орган, отговарящ за базата на средните училища в града, чийто ангажимент е да осигури задължителното целодневно обучение на първолаците. В същото време административният контрол върху действията на директорите е на Регионалния инспекторат по образование, който е на подчинение на Министерството на образованието.
Така занималните в блок 67 се оказват единственото решение за нормалното започване на учебната година. Общината има готовност още в понеделник да започне пълен ремонт на помещенията, съгласуван с изискванията и препоръките на РЗИ. За целта обаче е необходимо двамата директори да си стиснат ръцете. Засега това не се случи на 3-те срещи, организирани от кмета Иван Портних, който изкъсо следи проблема и е наредил всеки ден да получава информация за случващето се около казуса „Математическа гимназия-ОУ „Захари Стоянов“. „На срещите, на които присъстваха зам.-кметове, представители на дирекцията, съветници от ресорната комисия, двамата директори бяха поканени да подпишат споразумителен протокол и с разум и отговорност да осигурим на децата спокойна и успешна учебна година“, обяснява Христова. Засега обаче подписи под споразумението няма. При последната среща директорката на ОУ „Захари Стоянов“ поискала в нейно владение да бъдат прехвърлени библиотеката и директорският кабинет в сградата, научи varnautre.bg. „Подобно решение е извън правомощията на Общината“, коментира Лилия Христова, която призова учители и родители да не намесват децата в конфликта, тъй като напрежението между възпитаниците на двете училища е много голямо.
Според нея следващата стъпка за решаване на проблема е общината да поиска от РИО намаляване на приема за учебната 2014/2015 г. в двете училища до разумните за капацитета на базата граници. „Проблемът не е само в недостига на класни стаи. В часовете, когато родителите идват да водят и взимат децата си, тук се образуват огромни задръствания – както знаете в „Чайка“ няма улици, а само алеи. При спешен случай преминаването на линейка или пожарна покрай училището е невъзможно“, обясни началничката на общинското образование. Крайното решение на спора ще дойде след оптимизация на училищната база в града, която обаче трябва да премине единствено в условията на пълно обществено съгласие, убедена е тя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото