твоята гледна точка
ЕРП-та без лиценз за лош ток
Автор Vnews, добавено на 21.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Ако електроразпределително дружество (ЕРП) системно доставя некачествен ток на клиентите си, лицензът му ще бъде отнет. Това предвиждат промени в закона за енергетиката, които днес ще бъдат обсъдени на дискусия, организирана от зам.-шефа на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев.

„Видно от многобройните сигнали на граждани от ЕРП-тата не се стряскат от глобите, които се налагат за лошо качество на тока“, аргументира бъдещите поправки Куюмджиев. И уточни, че текстовете ще минат на одобрение и през Комисията за защита на потребителите, Федерацията на потребителите, Асоциация „Активни потребители“, Националната инициатива „Социална солидарност“ и др. На форума днес ще присъстват и представители на работодателите и ДКЕВР. Драконовските мерки срещу ЕРП-тата бяха поискани и от потребителски организации, уточни Куюмджиев.

С поправки в закона за енергетиката ще се преустанови и практиката да се начисляват сметки със задна дата, и то без присъствието на ползвателя, обясни Куюмджиев. Той е получил сигнал за фактура от близо 3000 лв. Случаят е от 2012 година, когато съответното електроразпределително дружество констатирало, че устройството на клиента не отчита нормално.

Четирицифрената сума е начислена на човека за три месеца назад, и то само с констативен протокол и с двама свидетели, възмути се Куюмджиев. В пакета от промени е заложено и да отпадне таксата за повторно включване на електричеството заради неплатена сметка. Ако се налага спиране на тока заради дълг, то клиентът първо трябва да бъде уведоми, каза зам.-шефът на енергийната комисия. Но таксата за включване, след като клиентът си погаси фактурата, е абсолютно незаконна, отсече червеният избраник.

Куюмджиев уточни, че новите промени в закона за енергетиката ще бъдат внесени до дни в деловодството на Народното събрание. А до средата на септември текстовете ще бъдат дебатирани и в пленарна зала. Целта е да успеем с промените за новия отоплителен сезон, каза експертът.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Преди да заредите, питайте в бензиностанцията дали я предоставят
Пригответе малкия талон на колата, други документи не се изискват

Горива с 25 ст. отстъпка на литър ще има още в първите минути на […]

 

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното […]

 

От „Продължаваме Промяната“ проведоха консултации с БСП и „Демократична България“ за нова коалиция в рамките на този парламент.

В неделя предстоят разговори […]

 
 

към началото