твоята гледна точка
Всеки седми в Катар е милионер, но най-много са в САЩ
Автор Vnews, добавено на 20.08.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Ако искате да отъркате раменете си о милионери на улицата, страната, в която трябва да отидете, е Катар. Там 143 от всеки 1000 домакинства притежават богатство от повече от един милион долара, показва ежегодният доклад „Глобално богатство 2013“ на Бостънската консултантска група (BCG).

Ако не ви се ходи до Катар, може би ще предпочетете Швейцария. Според финансистите там 116 от всеки 1000 домакинства са милионери. Трети по този критерий за изминалата година е Кувейт (115 домакинства), следван от Хонконг (94) и Сингапур (82).

BCG определя милионерите по традиционния критерий – това са домакинства, които притежават над $ 1 млн. в ликвидни финансови активи, без да се взема предвид стойността на жилища, ваканционни имоти и бизнес.

САЩ остават безспорният лидер в света като страната, в която живеят най-много милионери – 5,9 милиона (при население от 316,5 млн. души). На второ място е Япония с 1,5 милиона милионери (население 126,6 млн. души), а трети е Китай с 1,3 милиона милионери (население 1,353 млрд. души) – виж графиката.

BCG прави и още една класация – на домакинства по света, които притежават ултрависоки нетни авоари – над 100 милиона долара. В тази класация отново водят САЩ, където има 3016 ултрабогати домакинства с такива авоари. Следват Великобритания с 1001 ултрамилионери и Китай с 851. Интересното обаче е, че най-гъстонаселен с ултрамилионери е Хонконг (15,1 на милион домакинства), следван от Швейцария (9,4 на милион домакинства).

Въпреки не особено благоприятната икономическа среда през изминалата година растежът на глобалното богатство, намиращо се в частни ръце, се е ускорил значително през 2012 г., показват данните, изнесени от BCG. Частните финансови авоари в глобален аспект са достигнали 135,5 билиона долара през 2012 г., което показва увеличение от 7,8% спрямо предната година.

Финансистите отчитат появата на 1,2 милиона нови милионери, с което общият им брой по света достига вече рекордната цифра от 13,8 милиона домакинства. Погледнато в по-общ план, броят на милионерите по света се е увеличил с 50% спрямо 2008 г.

Глобалната вълна на финансова ликвидност, задействана от големите централни банки по света, не само избегна депресията, но и наду доста групата на богаташите, отчитат американските финансисти.

Позициите на много от страните по богатство се променят динамично през последната година. Това се дължи главно на факта, че развитите страни тъпчат на едно място със скромен растеж, за разлика от просперитета, наблюдаван на новите пазари, показва изследването на BCG. Както и в предишните години, динамиката в растежа на частното богатство е много голяма във всички райони и през 2012 г., като все по-голямо значение придобиват бързоразвиващите се икономики, отчита изследването.

Например от държавите от групата BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) само Китай бе сред 15-те най-богати държави през 2007 г. През 2012 г. към Китай се присъединява и Индия, която вече заема 15-о място.

В класацията на държавите по лично богатство Китай се придвижва от 5-о място през 2007 г. до трето място през 2012 г. Очаква се през 2017 г. той да измести Япония и да стане втората най-богата държава в света след САЩ (виж графиката). Пак през 2017 г. се очаква Индия да е вече на 9-о място по богатство, а Русия да се придвижи от 17-ото си място през 2012 г. до 11-о място и също да влезе в групата на топ 15 на най-богатите държави.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото