твоята гледна точка
Нов закон вдига доходите на полицаите
Автор Vnews, добавено на 20.08.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

По новия Закон за МВР (ЗМВР) пазителите на реда ще бъдат по-високо платени. Това става ясно от проекта, който тази седмица ще бъде внесен в парламента.
Брутната заплата на държавните и волнонаемните служители на вътрешното министерство ще се състои както по-рано от основно месечно възнаграждение (за длъжност) и добавки (за стаж, научна степен, извънреден, специфичен и вреден труд.)

Определящото основно възнаграждение за най-ниската длъжност ще се утвърждава ежегодно с бюджета, като месечната сума се увеличава с коефициент не по-малък от 2,1. Новото е, че коефициентът се вдига с 0,2 и вече ще е 2,3.

„Така заплащането ни се увеличава с 10-15%“, изчислява Галентин Грозев, лидер на един шестте полицейски синдикати. – Заплатата ще се качи със 70-80 лв. за офицера и с 50-60 лв. за сержанта. Изглежда малко, но е важно, защото има колеги със заплата под 310 лв., т.е. под минималната за страната.“

С новия ЗМВР допълнителните възнаграждения за стаж и т.н. не само се запазват (те стигат понякога от 50 до 300 лв.), но броят им се увеличава с още три – ще се плаща вече и за нощен труд, за разположение и за заетост в почивни и празнични дни. Това е победа на синдикатите, които от години протестират, че ченгетата се бъхтят без добавки при повикване, по цели нощи и през уикенда. Патрулиращите на смени (като униформените от протестите) за пръв път ще получат право на почивки по график – по време на наряд, между седмиците и по празниците.

Нормалното работно време в МВР не се променя – 5 дни седмично по 8 часа. Новост е, че се слага таван на извънредния труд. Той се плаща с 50% увеличение върху основната заплата и не може вече да надвишава 280 часа годишно. За патрулите ще са платени 70 часа на тримесечие. Постарому се плащаха до 50 часа, другите се компенсираха с отпуски, когато позволи началството.

И още: всички от МВР ще пътуват в градския транспорт безплатно. Досега не се полагаха карти на огняри, техници, деловодителки и другия помощен персонал.

НЯМА ВЕЧЕ ДА МЕСТЯТ И ПЕНСИОНИРАТ НАСИЛА

В новият Закон за МВР ще има поправки против шефския произвол. Зачерква се възможността служители да бъдат премествани и преназначавани на по-ниска длъжност. С нея понякога шефовете се саморазправят с неудобни подчинени и профсъюзни активисти.

„В СДВР могат да те преместят от дознанието в „Информация и анализ“ и да ти понижат заплатата, ако много знаеш“, казва Галентин Грозев от алианса „Сигурност“.

Злополучният текст е пренаписан така (чл.167 ал.2): „По предложение на ръководителя служителят може да бъде преназначен на друга длъжност при необходимост, но не повече от 1 г. и не по-ниска от изпълнителска.“

Законопроектът обезсилва една скандална секретна заповед, според която всички служители на МВР, осъдени по чл. 78 а от НК, който заменя наказателната отговорност с глоба, трябва да бъдат уволнени дисциплинарно. Твърди се, че става въпрос за около 5000 служители. А огромната част от присъдите по чл. 78 а са за леки катастрофи или по злонамерени жалби от кримиконтингента.

„Уволнения в такъв мащаб ще демотивират състава и ще зарадват бандитите“, кахърят се полицаи.

Старият текст гласеше (чл.179, ал.2): „Държавен служител в МВР може да бъде лице, което не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, или не е освободено от наказателна отговорност за умишлено престъпление по чл. 78а от НК“. Той е зачеркнат след втората запетайка.

По стария ЗМВР пенсионираха насила. Позволяваше се на работодателя да прати в траен отдих някой, независимо от желанието му и преди той да навърши възрастта за пенсиониране в МВР – 60 години. Новите параграфи няма да дават тази възможност, която се използваше за политически чистки и саморазправи с бунтари. Пенсионирането ще става само по искане на служители с 25-годишен стаж. Всички пенсионери ще получават обезщетение – с толкова заплати, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.

КРАЙ НА ВОЕННИТЕ ЗВАНИЯ

В новия ЗМВР отпадат степените и категориите на труд: първа, втора и т.н. Въвеждат се нови длъжности: 1. Ръководни – висши и старши; 2. Експертни и старши експертни; 3. Изпълнителски и младши изпълнителски. Това опростява терминологията и званията.

„Аз сега съм полицейски инспектор втора степен и районен инспектор четвърта , ако не греша“, казва квартален полицай.

Синдикалният лидер Галентин Грозев добавя: „Премахването на категориите ни отдалечава от военните звания и порядки. Има шефове, изкушени от тях, макар че МВР е девоенизирано от 2006 г. Те държат да ставаме и да им козируваме. Това е атавизъм!“

БЕЗ КОНКУРСИ ЗА РАСТЕЖ В КАРИЕРАТА

С новия Закон за МВР отпадат конкурсите за израстване в полицейската йерархия. Запазва се само конкурсното начало при назначаване.

„Така се ликвидира едно лицемерие в МВР- коментира синдикалистът Грозев.- Общоизвестно беше, че се повишават угодните на началника, а конкурсите са имитация. Аз не знам някой непослушен да е издигнат, защото надвил връзкаря на конкурса.“

Ще има периодични оценки на служителите – за компетентност, принос, награди и наказания. Атестациите ще са задължителни и ще се правят от прекия ръководител.

Още една новост: Главният секретар на МВР ще се назначава вече не от президента, а от правителството по предложение на вътрешния министър. Полицаите са категорични: „Тази промяна няма да подобри нашата работа, нито да я влоши. Това е част от политическите игри, които не ни интересуват.“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото