твоята гледна точка
Бедността гони децата от училище
Автор Vnews, добавено на 19.08.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

България изсипва от 2007 г. досега милиони левове по различни програми, за да задържи децата в училище (нищо че по конституция образованието до 16 г. е задължително), да овладее неграмотността и оттам да вдигне икономическите показатели. По най-различни проекти са налети над 415 млн. лева. Отделно само по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” (2007-2013) са заделени 393 млн. лв. за подобряване на достъпа до просвета.

Данните са от новия проект на стратегия за “Намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система”. Държавата отчита 12,5% преждевременно зарязали училището при среден за ЕС процент 12,8. Целта е до 2020 г. той да е 11.
Добрата новина е дотук. Защото въпреки милионите основните причини за отпадането от училище си остават същите отпреди 2007 г. Според анализа в стратегията малчуганите напускат заради: бедност и семейни социални кризи (51,74% от всички отпаднали или 8975 деца), липса на мотивация да учат, влошена дисциплина, агресия, недобри учебни програми, неподходящ избор на училище, етнически натиск, липса на контрол, заради заминаване в чужбина (5367 за миналата учебна година).
Най-много незавършили училище (между 18 и 24 г.) има в Югоизточния район – 21,1%, и в Северозападния – 20,8%. Това означава, че всеки пети и шести там е без средно образование. Това е и групата, в която безработицата е най-голяма, но и която няма желание да работи.
Най-малко са незавършилите в Югозападния район – 4 на сто. По данни на НСИ от по-миналата година броят на хората у нас от 7 до 24 г., които никога не са посещавали училище, е 1,29%. А всички световни показатели са категорични, че липсата на образование е в основата на бедността. Ако сега не бъдат взети мерки за образованието на днешните ученици, през 2020 г. показателите на неграмотните ще са много по-сериозни, а оттам ще има срив и в икономическата картина на България.

Пак последни в ЕС заради 4-годишните

Държавата ни е в последната 1/3 от списъка на страните членки на ЕС по обхванати в предучилищните групи 4-годишни деца. Това е записано в проектостратегията за задържане на децата в училище, която трябва да бъде приета от кабинета.
У нас в градините са 73,4% от малчуганите на тази възраст, а в Европа – 90,8%. Изоставането ни е с 17,4 на сто.
В същото време просветното ведомство вече обяви, че спира програмата за задължителното обучение на 4-годишните. В същия проект на стратегия обаче е записано: “Една от групите с повишен риск за преждевременно напускане на училище е тази на децата, които не са включени в системата на предучилищното възпитание и подготовка”. По данни на УНИЦЕФ от 2009 г. за България поне 26 000 деца пропускат 1 година от своето обучение, защото родителите им не са ги записали в първа група на градините. Над 55% от малчуганите от българския етнос ходят на забавачка, докато при ромчетата този процент е 30,9. Това създава социалната изолация на етноса по-късно в училище и води до масовото отпадане на децата оттам. През 2010 г., когато се въвежда задължителното обучение на 5-годишните, процентът на записаните в забавачките скача с 6,6.

Из мерките в стратегията

Проектостратегията предвижда поредица от мерки за задържане на децата в клас. Сред тях са:
–  изграждане на системи за превенция и недопускане на отпадане на учениците;
–  засилване на професионалното обучение и на това по предприемачество;
–  промяна на модела на учебните програми, учебниците, оценяването, възможност за учене и след училище и т.н.
Целта е не само процентът на отпадналите да стане 11, а и достигане на 76% заетост на хората от 20 до 60 години до 2020 г.

Анета Петкова, в. ТрудСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и […]

 
 

към началото