твоята гледна точка
Следващият вот – електронен
Автор Vnews, добавено на 16.08.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

На следващите избори ще се гласува с машини. Това е записано в новия Изборен закон, който влиза наесен в парламента, научи „Стандарт“.

Преди да започнат дебатите в пленарна зала, текстовете ще минат на обсъждане в Обществен съвет, коментира зам.-шефката на парламента Мая Манолова. Конструирането му ще стане до края на август, а в него са поканени да участват проф. Михаил Константинов, АБРО, Сметната палата, СЕМ, граждански организации.

В новите изборни правила обаче отсега се знае, че ще бъде заложено машинното гласуване. Вероятно ЦИК ще пусне обществената поръчка за изработването на системите, но едно от условията ще е това да са български фирми. Въвеждането на машини в изборните секции няма да изключи изведнъж бюлетините и вероятно ще можем да гласуваме и по двата начина – с монитор и с хартия.

Предвижда се една машина да сканира личната карта на избирателя и от нея да се получава индивидуален баркод. На друго устройство вече чрез получения персонален номер избирателят ще гласува за предпочитаната партия. След многочасовите дебати в гражданската комисия експертите са записали промени и в медийната кампания на партиите и инициативните комитети. Предвижда се хрониките след емисиите новини да отпаднат, а вместо тях в ефира да се водят повече дебати. Така хората ще могат да изберат политиците, които защитават предизборните платформи на партиите. Малките формации, които нямат партийна субсидия пък ще ползват безплатни ваучери. Примерната сума по тях е 10 000 лв. и ще се покрива от общия бюджет за разяснителната кампания на вота. С ваучерите за политическа реклама малките партии ще могат да ползват ефирно време и карета не само в обществените медии. По своя преценка кандидатите им ще избират съответната медия и ще ползват участие там.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото