твоята гледна точка
Бюджетната комисия: Отхвърляме ветото. Атака се ската
Автор Vnews, добавено на 15.08.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Комисията по бюджет и финанси предлага парламентът да отхвърли  ветото на президента върху актуализацията на бюджета за 2013 г.

Предложението на комисията – промените в Закона за държавния бюджет да бъдат приети от парламента отново, бе гласувано с 10 гласа „за“, без против и въздържали се.

На заседанието на парламентарната комисия отсъстваха депутатите от „Атака“ и на практика актуализацията беше приета само с гласовете на депутатите от „Коалиция за България“ и ДПС.

В комисията няма представители на ГЕРБ, като гости на заседанието присъстваха депутатите Владислав Горанов и Красимир Стефанов.

Единствената констатация от мотивите на ветото на президента, с която депутатите са съгласни е констатацията, че „редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети“ и че е „належаща нуждата от значително повишаване на ефективността на разходваните средства с отговорност към българските данъкоплатци“.

„Всъщност това е обективна оценка на управлението на ГЕРБ. Правителството на Пламен Орешарски показа волята си за реформи в програмата си и ще я развие през следващата година“, коментира председателят на комисията Йордан Цонев.

Според него частично вето на Закона за държавния бюджет не може да има.

„В актуализацията на бюджет не се налага ревизия на средносрочната бюджетна цел. С актуализацията не се увеличава предвиденият държавен дълг.

Вето върху приходите означава вето на целия бюджет, тъй като ако не се приемат приходите, няма да може да се направят и разходите“, коментира Цонев.

За трети път няма да подкрепим този Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, каза депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

Няма пречка след като има претенции за прозрачност да се използва техниката от 2010 г., когато в преходните и заключителни разпоредби част от предварително ясните мерки да бъдат посочени разходите така, както правителството има намерение да ги изразходва, посочи Горанов.

„Необходимо е от време на време българският парламент да бъде поставян пред изпитания, за да се види кой управлява. Това, че ще се проведе повторен дебат по актуализацията в такъв момент, е висша целесъобразност, за да сме наясно с посоката“, каза още Владислав Горанов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за всяко дете, от юли пропан-бутанът и метанът за автомобилите да […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 

Милионери теглят част от парите си от банките и ги влагат в имоти или бизнеса си заради високата инфлация. В края […]

 
 

към началото