твоята гледна точка
България губи 20 млрд. лв. от застаряването на нацията
Автор Vnews, добавено на 15.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

До 2050 г. в България всяка година ще има забавяне в нарастването на брутния вътрешен продукт и реално ще губи по 0,7% от него заради застаряването на населението и демографската катастрофа, в която влиза страната. Това става ясно от отчета за 2012 г. на националната демографска стратегия.

Изчислено в пари според брутния вътрешен продукт за 2012 г., който възлиза на 77,5 млрд. лв., това означава, че  всяка година България ще губи по 543 млн. лв.

Общият размер на обедняването на страната до 2050 г. пък ще възлезе на близо 20,1 млрд. лв.

Дотогава гражданите, които са в трудоспособна възраст и могат да произвеждат национален продукт, ще са се свили с 40%. Дори в най-оптимистичния сценарий хората над 65-годишна възраст ще са над 2 млн. души, а близо 800 хил. от тях ще са на възраст над 80 години.

За сравнение към края на 2012 г. работоспособните българи са били над 61% от населението на страната, или 4,5 млн. души. Това е намаление с 20 хил. души спрямо 2011 г. дори при нарасналата през миналата година възраст за пенсиониране.

България вече изпитва сериозни затруднения в заместването на хората, които излизат от трудоспособна възраст. През 2012 г. 100 пенсионери са заменяни от 64 влизащи в трудоспособна възраст българи. В началото на този век стоте напускащи трудовия пазар заради навършване на възраст са заменяни от 124 души, способни да се трудят.

Най-благоприятно е съотношението на заместване на пазара на труда в областите Сливен – 79 нови работници на всеки 100 пенсионирани, Кърджали и Благоевград – по 76, и Търговище – 74. Най-нисък е този показател в областите Габрово и Видин, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват съответно от 47 и 50 лица.

За да поддържа социалните си системи в състояние на застаряващо население, България ще е принудена да увеличи драстично дълговете си, става ясно от отчета на националната демографска стратегия. Прогнозата е, че държавният дълг ще нарасне поне до 51% от БВП спрямо сегашните нива от 14-17% в последните години.

Допълнително утежняване на демографската ситуация в страната ще има и заради по-малката продължителност на живота в добро здраве след на 65 г., пише ясно в стратегията.

Според данните българският мъж успява да изкара едва 8 години и 8 месеца в добро здраве, след навършване на тази възраст. За сравнение в Дания мъжете над 65 г. са в добро здраве над 11 години, а в Швеция и Норвегия по над 14 години.

При българските жени доброто здравословно състояние продължава 9 г. и 9 месеца след навършване на 65-годишна възраст. За сравнение в Норвегия – над 15, а в Малта близо 12.

Тези данни означават, че българските възрастни българи могат сравнително кратко време да се грижат за себе си и да продължат да работят.

В същото време това носи и увеличаване на разходите и за здравеопазване на старите хора, което допълнително ще натоварва икономиката на страната.

Допълнително се очаква да нараства цената на социалните грижи за възрастните хора,
което означава, че сравнително малко българи ще могат да си ги позволят, пише в отчета на националната стратегия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Скоро цунамитата може да се окажат един от основните проблеми в Европа, предупреди ЮНЕСКО. Почти 100% е шансът през следващите 30 години вълни с повече от метър височина да ударят големи […]

 

Народният представител Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане“.

Гунчева беше единственият отсъстващ […]

 

Правителството на Кирил Петков падна, след като поисканият от ГЕРБ-СДС вот на недоверие получи 123 гласа „за“.

Според процедурата, предвидена в конституцията, […]

 
 

към началото