твоята гледна точка
Сайт обира наивници чрез здравни съвети
Автор Vnews, добавено на 11.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Интернет сайт „хваща“ неинформирани българи, които искат да се сдобият с европейска здравноосигурителна карта. Желаещите да получат информация за издаването на документа могат да звънят на специален номер, където разговорите се таксуват по 96 стотинки на минута.

Това показа и проверка на „Труд“ след като в редакцията бяха подадени няколко сигнала от опарени граждани. Нямаше да има нищо смущаващо, ако същата информация не се осигуряваше напълно безплатно на горещата линия на здравната каса – 0800 14 000.

Интересното е, че щом човек напише в търсачката google – „европейска здравноосигурителна карта“, първият посочен документ е именно на въпросния сайт – „www.ezok.bg“. В нито един от публикуваните материали в него обаче не става ясно кой го поддържа.

Всички качени текстове са с източник или Националната здравноосигурителна каса, или Националната агенция за приходите.

Само че когато човек кликне върху рубриката „Контакти“, пред него се появява прозорец с възможност за задаване на въпроси по издаването на картата чрез имейл, но и чрез телефон за информация – 0900 63 000. А под него е изписано: „0,80 лв. без ДДС на минута“. Щом се обадихме на номера, веднага чухме гласово съобщение: „Това е обаждане с добавена стойност на цена от 96 стотинки с ДДС. Таксуването ще започне след сигнала.“

Потърсихме коментара на НЗОК по случая. „Не сме запознати със съществуването на подобен сайт. Затова нека всички българи ползват само този, който е на институцията ни. На него те ще открият цялата информация, която им е нужна“, заявиха от там. От касата апелираха осигурени или не, хората да търсят съветите на експертите на НЗОК на отворените за целта линии.
Къде е безплатно

Цялата информация за безплатните услуги и дейности, които осигурява Националната здравноосигурителна каса, може да откриете на интернет адреса : http://www.nhif.bg.
Още на началната страница в рубриката „Вие питате“ – „Издаване на Европейска здравноосигурителна карта“, може да откриете необходимото заявление за издаването и указания за попълването му.

Поместен е също и списъкът на всички пунктове в държавата, където се издава важният документ, гарантиращ безплатна спешна и неотложна помощ на територията на Европейския съюз.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пандемията промени правилата на пътуване, а всяка държава има свои изисквания, според които приема туристи. Опитите на ЕС да уеднакви процеса донякъде са успешни, но различните страни продължават да разделят държавите […]

 

В област Варна доходите на човек са с 25% по-ниски от тези в София, показват данни на НСИ. В столицата средният […]

 

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс.

Този ангажимент пое публично […]

 
 

към началото