твоята гледна точка
Сайт обира наивници чрез здравни съвети
Автор Vnews, добавено на 11.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Интернет сайт „хваща“ неинформирани българи, които искат да се сдобият с европейска здравноосигурителна карта. Желаещите да получат информация за издаването на документа могат да звънят на специален номер, където разговорите се таксуват по 96 стотинки на минута.

Това показа и проверка на „Труд“ след като в редакцията бяха подадени няколко сигнала от опарени граждани. Нямаше да има нищо смущаващо, ако същата информация не се осигуряваше напълно безплатно на горещата линия на здравната каса – 0800 14 000.

Интересното е, че щом човек напише в търсачката google – „европейска здравноосигурителна карта“, първият посочен документ е именно на въпросния сайт – „www.ezok.bg“. В нито един от публикуваните материали в него обаче не става ясно кой го поддържа.

Всички качени текстове са с източник или Националната здравноосигурителна каса, или Националната агенция за приходите.

Само че когато човек кликне върху рубриката „Контакти“, пред него се появява прозорец с възможност за задаване на въпроси по издаването на картата чрез имейл, но и чрез телефон за информация – 0900 63 000. А под него е изписано: „0,80 лв. без ДДС на минута“. Щом се обадихме на номера, веднага чухме гласово съобщение: „Това е обаждане с добавена стойност на цена от 96 стотинки с ДДС. Таксуването ще започне след сигнала.“

Потърсихме коментара на НЗОК по случая. „Не сме запознати със съществуването на подобен сайт. Затова нека всички българи ползват само този, който е на институцията ни. На него те ще открият цялата информация, която им е нужна“, заявиха от там. От касата апелираха осигурени или не, хората да търсят съветите на експертите на НЗОК на отворените за целта линии.
Къде е безплатно

Цялата информация за безплатните услуги и дейности, които осигурява Националната здравноосигурителна каса, може да откриете на интернет адреса : http://www.nhif.bg.
Още на началната страница в рубриката „Вие питате“ – „Издаване на Европейска здравноосигурителна карта“, може да откриете необходимото заявление за издаването и указания за попълването му.

Поместен е също и списъкът на всички пунктове в държавата, където се издава важният документ, гарантиращ безплатна спешна и неотложна помощ на територията на Европейския съюз.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото