твоята гледна точка
Има проблем с щитовидната жлеза? Наблягаме на сьомгата, ограничаваме зелето
Автор Vnews, добавено на 11.08.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Здравето на щитовидната жлеза е от изключително значение за общото състояние на организма ни. Малката ендокринна жлеза произвежда хормони, отговорни за правилното протичане на всички процеси в тялото. Те са от особено значение за обмяната на веществата, хормоналния баланс дейността на мозъка, сърцето и нервната система. Проблеми с щитовидната жлеза могат да доведат дори до респираторни затруднения, промени в апетита и сензитивността на мускулите. Нарушената секреция на хормони е честа причина и за наднорменото тегло.

Препоръчително е при проблеми с щитовидната жлеза да настъпят определени промени в хранителните навици. Хубаво би било да се избягват определени продукти и да се наблегне да такива, които имат доказан благотворен ефект при подобни състояния, пише Gotvach.bg.

Според специалисти ключов компонент от диетата трябва да бъдaт омега-3 мастните киселини. Ето защо в седмичното меню следва да се включи увеличен прием на риба. Подходящи в случая са сьомга, сардина и херинга. Морските дарове също са добра храна за хората с проблеми с щитовидната жлеза. Препоръчва се и консумацията на скариди, водорасли и други морски растения, които съдържат йод.

Освен това е необходимо да се наблегне на приема на зеленчуци, особено на тъмнозелени листни зеленчуци. Такива са марулята, магданозът, къдравото зеле и др. Те са полезни поради богатото си съдържание на витамин А. В тази група попадат още руколата и синапът. В същото време според специалисти приемът на брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле трябва да бъде ограничен.

Тези храни имат изключително благотворен ефект върху организма, но не и при състояния на нарушено функциониране на щитовидната жлеза. Същото се отнася и за соята и соевите продукти, тъй като соевите протеини имат негативен ефект за хората, подложени на хормонално медикаментозно лечение. В списъка на храните, чиято консумация трябва да бъде намалена, попадат и пшеничните култури.

За сметка на това може да се увеличи приемът на продукти, богати на витамини А, D и цинк. Витамин А се съдържа най-вече се в яйцата, черния дроб и пълномаслените млечни продукти.

В помощ идва още създаването на здравословни навици като редовно спортуване без претоварване, достатъчно сън, успешно справяне със стреса и разбира се положителното мислене.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и […]

 
 

към началото