твоята гледна точка
Има проблем с щитовидната жлеза? Наблягаме на сьомгата, ограничаваме зелето
Автор Vnews, добавено на 11.08.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Здравето на щитовидната жлеза е от изключително значение за общото състояние на организма ни. Малката ендокринна жлеза произвежда хормони, отговорни за правилното протичане на всички процеси в тялото. Те са от особено значение за обмяната на веществата, хормоналния баланс дейността на мозъка, сърцето и нервната система. Проблеми с щитовидната жлеза могат да доведат дори до респираторни затруднения, промени в апетита и сензитивността на мускулите. Нарушената секреция на хормони е честа причина и за наднорменото тегло.

Препоръчително е при проблеми с щитовидната жлеза да настъпят определени промени в хранителните навици. Хубаво би било да се избягват определени продукти и да се наблегне да такива, които имат доказан благотворен ефект при подобни състояния, пише Gotvach.bg.

Според специалисти ключов компонент от диетата трябва да бъдaт омега-3 мастните киселини. Ето защо в седмичното меню следва да се включи увеличен прием на риба. Подходящи в случая са сьомга, сардина и херинга. Морските дарове също са добра храна за хората с проблеми с щитовидната жлеза. Препоръчва се и консумацията на скариди, водорасли и други морски растения, които съдържат йод.

Освен това е необходимо да се наблегне на приема на зеленчуци, особено на тъмнозелени листни зеленчуци. Такива са марулята, магданозът, къдравото зеле и др. Те са полезни поради богатото си съдържание на витамин А. В тази група попадат още руколата и синапът. В същото време според специалисти приемът на брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле трябва да бъде ограничен.

Тези храни имат изключително благотворен ефект върху организма, но не и при състояния на нарушено функциониране на щитовидната жлеза. Същото се отнася и за соята и соевите продукти, тъй като соевите протеини имат негативен ефект за хората, подложени на хормонално медикаментозно лечение. В списъка на храните, чиято консумация трябва да бъде намалена, попадат и пшеничните култури.

За сметка на това може да се увеличи приемът на продукти, богати на витамини А, D и цинк. Витамин А се съдържа най-вече се в яйцата, черния дроб и пълномаслените млечни продукти.

В помощ идва още създаването на здравословни навици като редовно спортуване без претоварване, достатъчно сън, успешно справяне със стреса и разбира се положителното мислене.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото