твоята гледна точка
Лещата – идеалната лятна храна
Автор Vnews, добавено на 23.06.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Подценявана и пренебрегвана като проста храна, лещата все по-рядко се среща на трапезата.

Това обикновено бобово растение крие огромен потенциал за лятно ястие. Една чаша сварена леща осигурява почти пълния Ориентировъчен дневен прием (ОДП) на редица важни съставки, като триптофан – над 50%, фосфор – 36%, фибри – 63% и същевременно едва 12% калории.

Лещата е изключително богата и на фибри, което благоприятства понижаването на холестерола, но и регулирането на кръвната захар, предотвратявайки твърде бързото й покачване след хранене. Пренебрежително малките количества растителни мазнини и ниското калорийно съдържание я правят чудесен избор за горещините.

Желязото и манганът в зрънцата също са с високи нива: порцията от 200 грама съдържа съответно 36% от ОДП желязо и за желязо, което има укрепващ ефект върху сърдечните мускули.

Не без значение е, че лещата е евтина, лека, не затормозява стомаха и лесна за готвене.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Тази година Велика събота се пада на 19 април, а това е денят, в който възпоменаваме погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в […]

 

На Велики петък християните съпреживяват страданията на Исус Христос.

Велики петък или Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия син […]

 

Страстната седмица, посветена на последните дни от земния живот на Исус Христос, продължава днес с деня Велики четвъртъ. Вярващите си спомнят […]

 
 

към началото