Напълняването в наши дни е свързано преди всичко с преяждането. Основната теза на диетолозите винаги е била, че няма вредни храни – всички са полезни, но дали са добри за тялото ни – това зависи от количествата, в които ги приемаме.
Съвременното ни общество, удачно наречено консуматорско, има естествен стремеж към преяждане. Провокиран е от заседналия ни начин на живот (какво по-приятно от това да хрупкаш нещо, докато лежиш пред телевизора), напрегнатото ни всекидневие (стресът провокира тъпчене) и изключително лошото ни възпитание по отношение на храненето, което може да се нарече по-скоро национална черта (няма да ставаш от масата, докато не си изядеш всичко!).
Какво е решението?
Разнообразно и често хранене, но в малки количества. Добре е да приемаме обемисти и засищащи храни, които обаче са бедни на калории. Такива са зeлeнчyците, несладките плoдoвe, нeтлъcтoто мeco и pибaта, яйцaта, млякoто и млeчните пpoизвeдeния. Въобще – позволено е всичко, но внимавайте с количеството!
Не е голяма беля, ако хапнете нещо сладко, тестено или газирано, ако изпиете малка чашка алкохол или 2 чаши вино. Важното е да не се прекалява. Т.е. употребата на горепосочените продукти да става не повече от един път седмично. Хлябът можете да ограничите до 50-100 г дневно (1-2 филийки).
Вместо да се лутате в изобилието от диети – точкови, лунни, житни, оризови и пр., най-добре е само да ограничите количеството храна и да приемате през целия ден много вода – до 3 литра. Ако можете да съчетаете умереното хранене и с някакъв спорт или просто разходки, още по-добре.
Така, без да се лишавате от нищо, ще губите по половин-един килограм на седмица, което е същността на здравословния начин за отслабване.
Пролетен режим
Закуска (от 6 до 8,30 ч):
Чаша шипков чай без захар, две парченца топено сирене, филийка хляб, една краставица.
Втора закуска (10 ч):
Едно твърдо сварено яйце.
Обяд (от 12 до 14 ч):
Супа от спанак или коприва, 100 г печено месо (пилешко или телешко, може да бъде заменено и с порция риба), неограничено количество прясна салата, една филийка хляб.
Трета закуска (около 16 ч):
100 г несладки плодове (ягоди, ябълки, грейпфрут, киви и др.)
Вечеря (18,30-20 ч):
250 г кисело мляко, неограничено количество прясна салата.
Споделете текущата публикация: