Обичате мазничко и се притеснявате за високия си холестерол? Време е да развенчаем този мит. Да започнем оттам, че трябва да му благодарите!
Високият холестерол не се получава от прекомерен прием на мазнини. Според хомеопатията той е резултат от дехидратация. Преди да започнете да се питате какво става с вас, ето малко факти.
Стресът води до дехидратация на клетките. Но тъй като тялото ни е създадено да ни пази колкото и да си вредим, при липса на вода в клетката нейната мембрана се запечатва с холестерол. Произведен от черния дроб, той не позволя загубата на ценни вещества. Така клетката се капсулира и спира да освобождава, но и да приема ценни вещества. Ето защо високият холестерол при изследване е само първи сигнал, че нещо не е наред. Той не означава непременно сърдечносъдов проблем. Реално мембраната на клетката е свръхинтелигентен портиер, от който зависи жизнеността на целия организъм. Затова е важно да поддържаме нейната пропускливост. Това може да стане с Шуслеровите соли, тъй като само те са в състояние благодарение на разреждането си да преминат през блокираните мембрани. Добре е 3-4 пъти в годината да ползваме комбинацията от соли №6, №8, №9, №10, която има детоксикиращо действие и подпомага правилното усвояване на хранителните вещества. Необходими са по 5 таблетки от всяка сол на ден с прием за месец. Така клетките ще са в много добра кондиция.
И не забравяйте да пиете много вода въобще през деня!
Наситените мастни киселини
Мазнините, състоящи се главно от наситени мастни киселини, запазват твърдостта си при стайна температура. Животинските мазнини и две растителни – кокосовото и палмовото масло, са високо наситени. Те помагат за асимилирането на есенциалните мастни киселини, защитават черния дроб от последствията на алкохолната интоксикация; укрепват имунната система и участват в костния метаболизъм; притежават антимикробни свойства. Техният приемо обаче трябва да бъде премерен.
Мононенаситените мастни киселини
Те са зеленчуковите видове олио, зехтин, канола (вид канадско олио),фъстъченото масло, от рапица и авокадо.
Полиненаситените растителни масла
Те остават течни при по-ниски температури. Колкото по-ниска е температурата, при която става втърдяването, толкова по-голяма е степента на ненаситеност. Маслото от царевица, соя, сусам, слънчоглед и шафран са такива.
Здравословните за човека мазнини имат високо съдържание на есенциални мастни киселини, които са известни като омега-3 и омега-6 и са отговорни за еластичността на кръвоносните съдове, гладката и свежа кожа, здравите нокти, лъскавата коса и здравата имунна система. В нерафинирано състояние те запазват естествените си антиоксидантни и хранителни свойства и предпазват кръвоносните съдове от образуване на атеросклеротични плаки. Съотношението между омега-3 и омега-6 зависи от нуждата на различните хора в различните кътчета на планетата. За българите е подходящо 1 към 4, но често е много повече. Най-добре ще си ги набавите от риба или чия.
Забравете за…
Рафинирани масла, които нямат цвят и специфичен мирис (слънчогледово, царевично, соево, канолово и пр.); хидрогенизирани мазнини като маргарина, който е богат на вредните трансмастни киселини; всяка мазнина, загрявана при температура над 95 градуса; животинските мазнини на свинското, говеждото месо и бройлерите; пълномасленото мляко, масло, сметана, кисело мляко, сладолед и сирене от промишлено отглеждани крави, третирани с хормони, антибиотици и пр.
За нашите географски условия ленът не съдържа омега-3 мастни киселини и затова не бива да се консумира ленено масло – увеличеното количество омега-6 поддържа възпалителните процеси.
Кои да
Студено пресовани зехтин и ленено олио, нерафинирано сусамово и слънчогледово олио; масло и сметана от природно отглеждани крави, натурални мазнини от яйца и други животински продукти, отглеждани в естествени условия.
Екстремно високото и прекалено ограниченото количество мазнини в диетата са еднакво неблагоприятни. За мазнините, както и за всичко останало важи правилото за вредата от излишното и от недостатъчното. Средната дневна нужда е около 60-70 г общо количество мазнини. Това са две чаени лъжички доброкачествен зехтин за салатата и кулинарната обработка на храната и доброкачествена животинска мазнина в количество равно на 1-2 чаени лъжички. Препоръчително е смесването на растителни масла в равни съотношения, например висококачествен зехтин с гроздово или сусамово олио за заливка на салата или приготвяне на зеленчукови ястия.
Споделете текущата публикация: