твоята гледна точка
ГЕРБ: „Имаме воля“, 5 млрд. лв. инвестиции всяка година
Автор Vnews, добавено на 28.03.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Кампанията на ГЕРБ е обърната към хората, а не към опонентите. Това заяви Елен Герджиков, който отговаря за посланията в предизборната кампания.

В нея ще комуникираме нашите послания и кандидати и няма да се занимаваме с дискредитиране на опонентите. Кампанията образно е на два крака – единият крак са нашите кандидати, доказали се хора по места, а другият – програмата. ГЕРБ ще заложи на възможните и реални предложения, които не са обърнати към популизма. Кампанията ще бъде градивна и ще се осъществява в постоянен диалог с гражданското общество. Ние имаме желание никога да не се връщаме обратно в историята, каза Герджиков.

Посланието, под което ще премине кампанията, е „Имаме воля“! Искаме да кажем, че знаем какво трябва да се направи и имаме воля да го постигнем, каза още той.

„Няма да чуете чудеса от поредните чудотворци. Ние сме работещи момичета и момчета“, каза Томислав Дончев. Това е пътят на истината и разума, дори да означава отказ от безумни фантазии. Няма да предлагаме повече от нашите опоненти, няма да обещаваме неизпълнимото, а ще дадем рецепти България да стане по-добро място за живеене, добави бившият министър по еврофондовете.

Гордеем се с постигнатото до момента, каза Дончев. Успяхме да запушим не една пробойна, откъдето изтичаха публични средства, допълни той. „Ние сме достатъчно силни, за да признаем, че не бяхме съвършени и направихме грешки. Ръстът на икономиката не беше толкова, колкото хората искаха, доходите бяха по-ниски, допуснахме и кадрови грешки дали от младостта, или от желание да се вземе бързо решение. При всяка грешка обаче ние реагираме веднага, заяви Дончев.

Доказахме, че можем да носим отговорност, платихме не само нашата, но и сметката на другите. България няма друг път за развитие, освен европейския. Само растящата икономика може да осигури доходи и заетост и затова няма да обръщаме страната към Латинска Америка. Затова въпросът „как“ е много по-важен от въпроса „какво“. Затова грижата за малките и средните предприятия ще бъде основна, заяви Дончев.

Всички срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина, добави бившият министър. Освен това лицензионните и регистрационни режими могат да бъдат намалени наполовина. Можем да осигурим 5 млрд. лв. преки чуждестранни инвестиции в производство, а не в бетон и хотели. Ще осигурим подкрепа на 12 000 нови предприятия, заяви Дончев.

ГЕРБ обяви, че ще направи министерство на електронното правителство. Освен това мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма. Ще се създаде отделно министерство на икономиката и туризма, обеща Дончев. ГЕРБ ще работи за справедлива цена на енергийните ресурси, чрез добива на газ в Черно море, България не само ще осигури енергийната си независимост, но и ще разчитаме на 35% по-ниска цена на газа.

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще осигури по-ниска цена на еленергията, каза Дончев. Финансовата стабилност е гаранция за икономически растеж. Ние гарантираме запазването на валутния борд до влизането в Еврозоната, заяви бившият министър. Партията ще се стреми и към балансиран бюджет, а не бюджет на дефицитите. Всеки който предлага обратното означава, че ще се трупа дълг. Ние искаме да осигурим бъдеще на децата си, а не да ги товарим със задължения, защото безотговорно е родителите да харчат парите сега на децата си, заяви Дончев.

Ако се тегли заем, то парите трябва да са за образование и за инфраструктура. ГЕРБ ще работи и за запазването на плоския данък от 10%. Може да се гарантира 7-дневен срок за възстановяване на ДДС, лихвена амнистия за два месеца като реална подкрепа за малките и средни предприятия за минали периоди от две години назад. Тук не става въпрос за данъци, а за лихви, уточни Дончев.

Той призна и една от сериозните грешки, свързани с политиката към майките. Увеличаването на майчинските не трябва да бъде за сметка на детските градини и ясли, добави той. Ще се въведе минимално почасово заплащане, за да се ограничи младежката безработица. Можем да осигурим временна заетост за 50 000 младежи от общо 75 000 безработни младежи. Ще направим стимули за създаване на бизнес, разкри Дончев.

По думите му и за сектора Здравеопазване, и за сектора Земеделие могат да се кажат още много неща. При разумна и добра политика в земеделието може да се осигури по-висока заетост. Искам обаче да завърша с друго: темата повече прозрачност на изборите. Претендираме, че на база опита ни от последните години знаем как се прави това. От модела, който се използва, ние имаме отработени механизми, които се използват от администрациите. Прозрачността не бива да е заклинание, а процедура.

В сектора за Сигурност, правосъдие и вътрешен ред – ще продължим ефективната борба срещу тежката организирана престъпност и ще засилим ресурсите, за да пресечем битовата престъпност в малките населени места с видеонаблюдението. Има сериозни проблеми, свързани с условията на труд. Това заяви Цветан Цветанов. Според него трябва да продължи прозрачността при избора на магистрати в съдебната система.

Що се касае до листите – все още продължават срещите с областните структури и до неделя ще представим цялостен доклад на прогнозните листи, за да можем да представим окончателно водачите на листите в многомандатните избирателни райони. Аз, както и Борисов, ще водим две листи на избирателни райони. В момента не мога да кажа нещо конкретно и точно, заяви Цветанов. По думите му за някои бившите министри от Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Елен Герджиков, Томислав Дончев, Владислав Горанов също се обмисля да са водачи на листи. Няма да направя отстъпление от района, в който съм избран мажоритарно и е почти сигурно, че ще съм водач на листата във Велико Търново, каза още Цветан Цветанов.

По думите му Бойко Борисов ще бъде на официалното представяне на програмата след 3 седмици. Има достойни кметове, но те няма да бъдат в листите на ГЕРБ, каза Цветанов и даде за пример Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Пламен Стоилов, Живко Тодоров и други. ГЕРБ има своя силен тим, наречен бъдещи депутати, бъдещи министри, сегашни кметове, общински съветници, които ще работят в изпълнителната, законодателна власт, каза още Цветан Цветанов.

Всеки, който е заемал определена позиция, е бил наясно, че няма да има никакво прикриване, ако наруши закона, отговори Цветанов на въпрос дали е кадрова грешка назначаването на Мирослав Найденов за министър на земеделието и храните. Премиерът е показал политическа воля и добър управленски подход, и когато е имал достатъчно сигнали и информация, са предприемани съответните кадрови промени. Що се касае до Мирослав Найденов, от вчера той направи отказ за всякакъв вид номинации и той е в ръцете на прокуратурата, за да изчисти името си, и ако е направил грешка – да понесе отговорността си, посочи Цветанов. Той каза, че може да се приеме хипотезата, че става дума за кадрова грешка.

България има различни контролни органи, които имат отношение към процеса срещу монополите, сред които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Време е целият този инструментариум да работи заедно. Едно от конкретните ни предложения е в тази посока. Това каза Томислав Дончев. Бившият министър на икономиката Делян Добрев заяви, че удължаването на живота на пети и шести реактор на АЕЦ „Козлодуй” с 10 години не означава, че това ще е последното им удължаване. По думите му в програмата на ГЕРБ темата по монополите е разработена по две направления – едната е контрол от страна на държавата, втората посока е насърчаване на конкуренцията във всички тези сектори.

ГЕРБ предлагат лихвена амнистия за период от два месеца за задължения за минали периоди, като подкрепа за малките и средните предприятия. Става дума за еднократна лихвена амнистия за задължения към държавата за минал период, формирани до края на 2012 година. Акцентът, във връзка с лихвената амнистия, е кризата. Нашето намерение е да го направим еднократно, само заради кризата.

Има много хора, които искат да правят нормален бизнес, но натрупаха задължения заради кризата. Даваме възможност на тези, които имат желание, да си внесат данъците, осигурителните вноски, дължими към централното правителство. Ще се отвори този прозорец за 2 месеца, който иска и може – да погаси главницата, като му отпадне задължението за плащането на формираната дотогава лихва. Това има смисъл да се прави за задължения назад, обясни бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов. Ще гарантираме устойчив ръст на икономиката. България е една от малкото икономики в Европа, която макар и малко расте, а не спада, добави той. Горанов добави, че хората с увреждания и самотните майки винаги са били фокус на всяка социална политика.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Още е декември, но мнозина вече гледат календара за 2022 г. и планират ваканциите си. Следващата година не е високосна. От 365-те дни 248 са работни, а 16 са официални празници, […]

 

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник […]

 

„Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение […]

 
 

към началото