твоята гледна точка
10 мита за храненето при диабет
Автор Vnews, добавено на 09.02.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Вероятно сте чували твърдението, че консумацията на твърде много сладки продукти води до диабет. Това обаче е една от публичните заблуди, също като твърдението, че при храненето си диабетиците трябва да се подчиняват на твърде много правила и се налага да се откажат от редица любими продукти…

Нека разгледаме по-подробно тези популярни погрешни схващания за храненето, свързано с диабета. Това е важно не само за хората, страдащи от заболяването, но и всички, при които има наследствен фактор за развитието му, водят заседнал начин на живот и обичат сладичкото…

Мит 1. Консумацията на твърде много захар причинява диабет

Всъщност, не може да се твърди, че причините за диабета са напълно изяснени. Но това, което категорично се знае е, че консумацията на много захар е малко вороятна причина за диабет. За да се развие заболяването, значи че е разстроена способността на организма да превръща поетата храна в енергия.

Хранителните вещества, които поемаме в по-големи количества, не само заради избора ни, но и заради потребностите на тялото от енегрия, са въглехидратите. С други думи, по-голяма част от консумираната от нас храна се разгражда до глюкоза, която клетките използват като „гориво“, за да образуват енергия и функционират. За този процес на клетъчно ниво обаче, е необходим хормонът инсулин, който е един вид „ключът“ за отварянето на клетките и навлизането на глюкозата в тях. Инсулинът се синтезира от задстомашната жлеза (панкреас).

При диабет тип 1 панкреасът не е в състояние да синтезира инсулин, а без него глюкозата не се усвоява от клетките и остава в кръвоносните съдове. Този диабет обикновено започва в млада, дори детска, възраст. Смята се, че се дължи на проблем от страна на имунната система. Налага се инжекционнен прием на инсулин.

При диабет тип 2 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, той не е ефективен или и двете. Диабет тип 2 се среща с по-голяма честотата при наднормено тегло, като може да се развие във всяка една възраст.

Гестационният диабет е този диабет, който се развива по време на бременност. Роля на фактор играят хормоналните промени в организма на бъдещата майка след зачатието, от което инсулинът не се използва коректно. Обикновено се налага прием на инсулин до раждането, след което състоянието на жената се нормализира.

Мит 2. Толкова ли много са правилата при храненето на диабетиците?

Истината е, че когато е наличен диабет храненето трябва да е планирано, както и всеки здравословен режим на хранене. Има едно основно правило – да се избират тези продукти, които чрез хранителните си вещества доставят на организма енергия за по-дълго време при едно и също сравнително количество. Тоест въглехидратите да са сложни и бавноусвоими.
Мит 3. Въглехидратите са вредни при диабет
Въглехидратите са основни хранителни вещества, които няма как да бъдат пренебрегнати. Нещо повече, на тяхна база се изгражда всеки здравословен режим на хранене, включително и при определени заболявания и диабет.
Тъй като обаче въглехидратите имат най-силен ефект върху нивото на кръвна захар, е необходимо да се следи количеството на погълнатите при диабет.
Храните, които съдържат въглехидрати, са богати на полезни вещества – витамини, минерали, фибри. Затова много по-целесъобразно е да се избират такива въглехидратни продукти, които са по-богати на тези полезни вещества, от които организмът ни се нуждае постоянно, като пълнозърнести тестени изделия, зеленчуци и плодове, богати на фибри. За да се придържате по-лесно към правилния хранителен режим, може да изведете тези продукти в списъци, които да поглеждате от време на време за справка.
Мит 4. Белтъчините са по-полезни от въглехидратите за диабетиците
Заради заболяването при консумация на въглехидрати нивото на кръвна захар „играе“, от което някои смятат, че е по-лесно да се ограничи приемът им и за сметка на тях се приемат повече белтъчини. Но прекалената консумация на белтъчини води до други сериозни проблеми при хората с диабет.
Основният проблем идва от това, че богатите на белтъчини продукти, като месото, са и с високо съдържание на наситени мазнини. Те от своя страна повишават риска от сърдечно заболяване, а рискът от такова по принцип при диабетиците е по-голям.
Хранителният режим при диабет може да включва около 15 – 20% белтъчини от общия порцион за деня.
Мит 5. След като пиете лекарства при диабет, значи можете да си хапвате каквото искате

Всъщност нито едно лекарство не може да неутрализира негативния ефект от подобна злоупотреба.

Ако се налага прием на инсулин, то трябва да знаете какво количество ви е необходимо и според количеството храна, от която се нуждаете. Но това не означава, че като приемате повече от необходимото ви количество храна, приемът на по-голяма доза от медикамента ще стабилизира кръвната захар. Просто казано, лекарството не е гума за да трие глюкозата в кръвта. Неговата дозировка се определя от лекаря, според строго определени критерии, което и гарантира неговата ефективност и полза.

Мит 6. Трябва да се лишите от любимите си храни

Според експертите лишаването от любимата храна не е решение. По-скоро трябва да се намери начин да се превърне тя в по-полезна. Например като се промени начинът й на приготвяне, да се ограничат консумираните количества, да се сменят другите продукти, които обикновено се хапват в комбинация с любимите. Може да си позволявате и по малко от тях, като награда за спазването на режима.
Когато хранителната програма е съставена от диетолог, той със сигурност ще успее да намери начин да включи в нея и любимите ви храни.

Мит 7. Трябва да се откажете от десертите при диабет

Това зависи много от разбирането ви за десерт и… Всъщност, ще се наложи да промените някои неща, за да си похапвате и сладичко.

За целта използвайте подсладители, а не захар.
Намалете количеството на консумираните сладки храни. Например вместо две топки сладолед, хапвате една или си разделяте десерта с приятел.
Избирайте по-полезни десерти. Например при приготвянето им използвайте пълнозърнесто брашно, растително масло, плодове, по-малко захар или подсладител…
Преразгледайте представата си за десерт. Такъв може да бъде не само кексът, тортата или шоколадът, но и бисквитата от овесени ядки, плодовото кисело мляко, плод…
Можете да си позволявате по ограничено количество от любимите десерти, по изключение, като награда за следване на диетичния режим – например да се хапне една трета от стандартното парче торта, веднъж през седмицата.
Мит 8. Изкуствените подсладители са опасни при диабет
Изкуствените подсладители са много по-сладки отколкото същото количество захар, така че те се приемат в минимални дози, от което и сумата на погълнатите калории е по-малка.
Подсладителите, които могат да се използват при диабет, са захарин, аспартам, ацесулфам калий, сукралоза.
Диетологът е този, който може да определи най-подходящите подсладители според употребата им – за подслаждане на кафето, при приготвяне на сладкиши и пр.
Важно е и да следите информацията за новите подсладители, тъй като постоянно се предлагат нови по-натурални продукти на пазара, които може да са по-добро решение.
Мит 9. Трябва да се консумира само храна, специално приготвена за диабетици
Няма магазини специално за диабетици. Истината е, че храните, които са подходящи за консумация от диабетиците, са полезни и за останалите членове на семейството, от което не се налага специално приготвяне на храна. Тоест подходящата храна при дибет е тази, която се препоръчва по принцип за здравословна за всички. Единствената разлика при храненето на диабетика е, че той трябва да обръща повече внимание на храненето си и се следи, което включва отчитане на количеството погълнати калории, количеството на отделните видове въглехидрати, на мазнините и белтъчините.
Диетологът е специалистът, който може да представи лесен начин за изчисляването им.
Мит 10. Диетичните продукти са най-подходящи за диабетиците
Това че на даден етикет фигурира определението диетичен, не означава, че продуктът е добър избор за диабетика. В интерес на истината диетичните продукти са по-скъпи от останалите, но в същото време те не са по-здравословни от други масово предлагани.
За да изберете подходящия продукт, четете внимателно етикета за съдържанието на хранителните вещества и калориите. Ако се съмнявате за определен продукт, се допитайте до специалиста дали е допустимо да го включите в режима си.
Puls.bg



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

След трагедията в дискотека в РСМ
Огнеборци с проверки в дискотеките
По повод инцидента в нощен клуб в Кочани, РСМ, в който в пожар загинаха 59 души, от Главна дирекция “Пожарна безопасност и […]

 

Днес от северозапад, с умерен и силен вятър, ще нахлува още по-студен въздух. На много места ще има валежи от дъжд, […]

 

В неделя ще вали дъжд, по-съществено в югозападните и в северни райони. Вятърът постепенно ще отслабва.

Преди обед ще вали в западната […]

 
 

към началото