Най-опасно е консумацията на алкохол да започне с концентрирана напитка, да продължи с вино и бира и да завърши с шампанско, съветва диетологът проф. д-р Донка Байкова, цитирана от здравния портал Пулс.
„Организмът би бил в затруднение да се справи с толкова видове алкохол. Освен това при употреба и на газирани напитки, въглеродният диоксид спомага за тяхното по-бързо усвояване още от лигавицата на устата и опиянението е много рисково.“, подчертава тя.
Ако все пак вечерта започне с твърд алкохол, е добре да изпием най-много 30 мл. „Има хора, които не могат да усвоят и 30 мл концентрат, защото имат дефицит на алкохолдехидрогеназата – ензима в черния дроб, който е отговорен за метаболизиране, обработка и излъчване на разградните продукти на алкохола – припомня проф. Байкова. – И обратно, други хора могат да понесат повече алкохол като количество.“
За една вечер препоръчителната доза алкохол е не повече от 50 мл или едно малко концентрирано питие (с подходящо мезе), 2 чаши червено или бяло вино, една бира. Ако вечерта приключва с шампанско, препоръчителното количество е до 50-100 мл.
При мъжете поносимостта е по-висока, отколкото при жените и те могат да си позволят малко повече алкохол.
Не е препоръчителна консумацията на алкохол заедно с газирани напитки, поради съдържанието на въглероден диоксид и захари, които допълнително спомагат за бързата резорбция на алкохола и допълнителното натоварване на панкреатично-жлъчно-чернодробната система.
Особено внимателни трябва да бъдат хората с обменни заболявания – с т. нар. метаболитен синдром, със затлъстяване, а също и тези, които страдат от хипертония и сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, стомашно-чревни, акутни и хронични заболявания, като гастрити, язви, ентероколити. Внимателни трябва да бъдат и хората с прекаран панкреатит, с жлъчно-каменна болест, хепатит, бъбречни заболявания, казва още проф. Байкова.
Диабетиците трябва да внимават с въглехидратните храни и с мазнините. За тях не са препоръчителни храните с висок гликемичен индекс, които натоварват инсуларния апарат, като тестени изделия приготвени от бяло брашно, ястия от бял ориз и картофи, сиропирани и мазни сладкиши.
Хората със затлъстяване и метаболитен синдром трябва да избягват мазни колбаси, наденици, ястия от мазно свинско месо, капами и др.
При хипертония и сърдечносъдови заболявания също следва да се избягват солени и мазни храни от животински произход като шарено червено месо (свинско, говеждо, овнешко) и всякакви месни изделия, приготвени от него, в комбинация с киселото солено зеле. Неправилното хранене може да предизвика хипертонична криза.
Хората с бъбречни заболявания трябва да се съобразят с ограничаване на животинските белтъчни храни.
След празниците за разтоварване е подходящо да се консумират много плодове и зеленчуци, които се приемат сурови или термично обработени под форма на ястия или зеленчукови супи, които по-лесно се понасят. Могат да се гарнират с кисело мляко, препоръчва диетоложката.
Задължително при разтоварващ ден се приемат поне 2-3 литра течности. Те могат да са слабо минерализирани, трапезни, бутилирани изворни води. Добър вариант е и консумацията на билкови чайове с лимон и мед.
В разтоварващия ден може да се приеме по една супена лъжица лимонов сок, мед и зехтин за дрениране на жлъчно-чернодробните пътища.
Физическата активност, разходките също допринасят за разтоварването на организма. Те ще ни разведрят и ще активизират кръвообращението ни. Движенията спомагат за работата на белия дроб и кислородното насищане на кръвта, съответно – за подобряване на клетъчното хранене. Допринасят също така за излъчването на токсичните органични вещества – разградни продукти на мастната, белтъчната и въглехидратната обмяна, изобилстващи по време на претоварване с различни храни и напитки по време на празниците, подчертава проф. д-р Донка Байкова.
Споделете текущата публикация: