Рибните масла съдържат Омега-3 ненаситени мастни киселини, както и фосфолипиди. Фосфатидилхолинът е най-важният фосфолипид, тъй като снабдява мозъка с хранителни вещества и помага за образуването на невротрансмитера ацетилхолин. Той пък е пряко свързан с паметта. Най-добрият допълнителен източник на фосфатидилхолин е хранителната добавка лецитин.
За да се храни мозъкът ви пълноценно, в менюто ви задължително трябва да присъстват определени храни, витамини и минерали, категорични са диетолозите. Ето какво е полезно за “сивото вещесдво”.
Яйца – при това – от свободно отглеждани кокошки. Яйцата са богати на Омега-3 ненаситени мастни киселини.
Аншоа – също заради Омега-3 ненаситените мастни киселини.
Цвекло – изключително богато е на витамини от групата В.
Ягоди, череши, боровинки, капини – всички те са еликсир за мозъка.
Боб и леща – съдържат много фибрите и многото витамини, а мозъкът ги „обича“ , защото го зареждат със страшно много енергия.
Домати, картофи, спанак, моркови –зеленчуците, които задължително трябва да присъстват в менюто ви, ако се грижите за мозъка си.
Мляко и всички млечни продукти – сирене, кашкавал, йогурт, извара, защото това е „вълшебната храна“ за човека.
Овесени ядки – най-полезната закуска, особено ако е с мляко, мед и настъргана ябълка.
Всички видове ядки – неслучайно се съдържат в пречистващите диети на светите отци. Ядките подхранват мозъка, дават му енергия, запазват мислите ясни, дори когато организмът е на гладна диета.
Споделете текущата публикация: