Организмът и мозъкът се нуждаят от хранителни вещества, за да могат да функционират правилно. Те подобряват не само здравето, но и настроението.
Консумацията на някои храни стимулира синтеза на ендорфини, които стимулират положителните емоции и подобряват настроението.
Храните, богати на фолиева киселина, помагат в борбата срещу депресията. Те подобряват настроението, намаляват тревожността и мрачните мисли. Проучване, публикувано в сп. Nutrition Reviews установи, че недостигът на фолиева киселина в организма може да попречи на производството на невротрансмитери, действащи като важни стабилизатори на настроението.
Фолиевата киселина може да се набави чрез консумацията на леща, спанак, къдраво зеле и др.
Тиаминът също е важна съставка в храните за подобряване на настроението. Няколко независими проучвания установяват, че увеличените нива на тиамин в организма са свързани със засилване на положителната нагласа и чувства. Ниските нива на тиамин водят до признаци на анорексия, мускулна слабост, раздразнителност и депресия.
Фасулът, сусамовото семе, фъстъците и ядките от макадамия са богат източник на тиамин.
Друг важен за доброто настроение елемент е магнезият. Храните, които го съдържат, намаляват тревожността и епизодите на депресия. Проучване, публикувано в сп. Medical Hypotheses сочи, че седемдневният прием на магнезиеви добавки е подобрил състоянието на страдащи от тежка депресия.
Изследователите констатират, че недостигът на магнезий в организма води до увреждането на неврони в мозъка, което предразполага към депресия.
За да се увеличи нивото на магнезий в организма се препоръчва консумация на пшенични трици, тиквени семки и какао на прах.
Puls.bg
Споделете текущата публикация: