твоята гледна точка
Пием с 20% по-скъпо вино
Автор Vnews, добавено на 16.10.2012 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Горчиво вино ще пие тази зима българинът. Цената му отива нагоре заради по-слабата гроздова реколта, а също и заради италианските фирми, които се оказаха не просто един от многото, а доминиращ купувач на нашия пазар на грозде.

„Лошата реколта на Ботуша направи тамошните винопроизводители изключително активни на българския пазар. В крайна сметка виното у нас ще поскъпне за крайния потребител с 15-20%“, коментира пред „Труд“ Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара.

Той добави и още причини, заради които може да се увеличи цената на еликсира на боговете – повишението на електроенергията с 16% и непрекъснато растящите цени на горивата.

Гроздето от нова реколта е по-скъпо с 25-30%

Гроздето от новата реколта се продава поне с 25% по-скъпо от миналата година. Основната причина е, че реколтата е с 30% средно по-слаба спрямо миналата 2011 г. В първите дни след гроздобера стартовата цена е била 80 ст. за килограм, но само след седмица е скочила до 1 лев. Преди година плодът масово се изкупуваше за 60 ст./кг.

Производителите от всички райони на страната са категорични, че основният виновник за поскъпването са капризите на времето. Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев посочи, че още през зимата заради ниските температури са измръзнали отделни части от лозя, разположени на площ от около 200 000 дка.

Лятото донесе поредица топлинни рекорди и само валежите, които паднаха 20 дни преди началото на гроздобера, спасиха реколтата от още по-драстични загуби.

Най-малко са пострадали масивите в Стара Загора и Варна. В старозагорско реколтата е само с 10% по-ниска от м.г. Средният добив там е 401 кг от декар, докато миналата есен бе 450 кг при десертното грозде. Във Варна средният добив е намалял с 15% до 600-700 кг от декар. Но качеството на гроздето е много добро, с много висока захарност. В този район се отглеждат елитни сортове – шардоне, траминер, совиньон блан, ризлинг, пино ноар.

В Силистра сривът е със 70%

В Силистра обаче добивите са се сринали с цели 70%. В момента земеделците прибират по 160 килограма от декар при десертните сортове грозде и по 220 кг при винените, твърдят от крайдунавската земеделска служба. Там има и много измръзнали масиви.
Хасково е един от районите на страната с най-високи цени на гроздето.

Килограм от най-масовите сортове мерло и каберне совиньон вървяха по 75-80 ст. Мускат отонелът достигна над 1,20 лева за килограм. Сортовете с по-ниска захарност като димят се търгуваха на цени от 55-65 ст. за кило.

В региона изкупуването се правеше основно от български фирми. Някои от тях обаче са филиали на международни концерни като „Белведере“, който притежава две от големите винарни в региона край Свиленград.

Шуменският край е раят на бялото грозде, там се ражда най-доброто от сортовете шардоне, совиньон и траминер. Стопани определят реколтата като много добра въпреки високите температури. Средният добив от декар е 514 кг, съобщиха от областната служба по земеделие. Миналата година той е бил едва 296 кг, но тогава и отглежданите лозови масиви са били повече – над 10 000 дка, докато тази година са 6674 дка. Според обясненията на агрономи беритбата в Шуменско започна по-рано от друга година, защото гроздето достигна 21-22% захарност.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

След трагедията в дискотека в РСМ
Огнеборци с проверки в дискотеките
По повод инцидента в нощен клуб в Кочани, РСМ, в който в пожар загинаха 59 души, от Главна дирекция “Пожарна безопасност и […]

 

Днес от северозапад, с умерен и силен вятър, ще нахлува още по-студен въздух. На много места ще има валежи от дъжд, […]

 

В неделя ще вали дъжд, по-съществено в югозападните и в северни райони. Вятърът постепенно ще отслабва.

Преди обед ще вали в западната […]

 
 

към началото