Детските кухни и разливочните пунктове на „Стопанска и спомагателна дейност” ЕАД ще работят от днес по нормален график. Родителите, закупили купони на децата си, ще могат да ги използват по досегашния ред.
Трите кухни, както и пунктовете за раздаване на храна бяха затворени през почивните дни, за да бъдат взети проби и направени лабораторни изследвания, след като от РЗИ отчетоха повишен брой заболели от салмонела деца. Част от тях бяха приети в Инфекциозна клиника, а някои от майките обвиниха детските кухни за състоянието на децата си.
Още преди да бъдат направени каквито и да било проверки, от Агенцията по храните и РЗИ също изразиха съмнения, че най-вероятно децата са били заразени след консумация на храна, приготвена от общинското дружеството
Късно вчера излязоха окончателните лабораторни резултати на взетите проби от 63-ма служители на общинското дружество, кухненските помещения и хранителните продукти. Те са отрицателни за наличието на салмонела при служителите, както и от помещенията, съобщи прокуристът на дружеството Йорданка Яначкова.
Надяваме се, че РЗИ и Агенцията по храните, както и останалите контролни органи, ангажирани с изясняването на обстоятелствата, при които са заразени децата, ще направят необходимото да бъде открит истинският източник на заразата. „Стопанска и спомагателна дейност” ЕАД ще продължи да работи, както и досега, в пълно съответствие с изискванията за хигиена и безопасно приготвяне на храните за над 4000 деца във Варна. Разчитаме на също толкова отговорното поведение и на родителите, които трябва стриктно да спазват изискванията за поднасяне на получената от пунктовете на дружеството храна. Тя е изчислена за един прием и затова е добре да се дава супа, основно ястие и десерт. Безопасно е храната да се съхранява най-много 2 часа след получаването й, а след това задължително да се поставя в хладилни условия. Ако се наложи повторно даване на някое от ястията, то задължително трябва да се загрее отново до над 80 градуса.
Споделете текущата публикация: