твоята гледна точка
7 лева за литър домашна гроздова
Автор Vnews, добавено на 14.09.2012 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

И домашната ракия поскъпва заради лошата реколта тази година! Само от материалите за производство стойността на литър домашна гроздова тази есен излиза близо 4 лв., спрямо 3 лв. преди година, показа проверка на „Труд“.

„Всяка есен залагам общо 200 килограма грозде в четири бидона от по 100 литра. Добавям по 10 килограма захар на бидон, но в пари тази година ми излиза по-солено. Гроздето купувам по 80 ст. за кило, т.е. общо то ми струва 160 лева.

Плюс 40 кг захар по 2 лева – общо 80 лв. Самото ползване на селския казан струва още 70 лв. Така разходите ми излизат всичко 310 лв. От това количество изкарвам 85 литра ракия или, казано с други думи, литър домашна ракия излиза 3,64 лв.“, пресметна Милен Георгиев от Ямбол, който от години не е пил купешка ракия.

Той обаче забравя да калкулира акциза – по 2,20 лв. за първите 30 литра 40-градусов алкохол, и 4,40 лв. за всеки литър отгоре. В неговия случай налогът за 85 л е точно 308 лв. Така общият му разход става 618 лв., а крайната стойност за литър гроздова става зашеметяващите 7,27 лв.!

Вероятно заради тези стряскащи калкулации е масовата практика домашното изваряване на ракия все повече да се превръща в полукриминална дейност, за да се спести от акцизи.

Собствениците на лозя пият малко по-евтина гроздова, тъй като суровината им излиза около 2 лева за литър. Но и те най-често предпочитат да скатаят плащането на налог.
Главната причина за поскъпването на гроздовата тази година е захарта, която в момента върви между 2 и 2,40 лв. за килограм, а преди година е имало евтин внос от Гърция и за 1,60 лв., споделят ракиджиите. В централна България и гроздето оскъпява любимката на народа, защото заради слабата реколта е с 20 стотинки по-скъпо и се предлага за 1 лв. за килограм.

Любителите на плодовата ракия вече усилено пълнят бидони със сливи или праскови. Мнозина обикалят пазарите и купуват на по-ниски цени омекнали и смачкани плодове.
На килограм плод се слагат около килограм захар и 3 литра вода. Костилките се махат, а сместта трябва да ферментира 14 дни. От десетина килограма сливи излизат 10 литра ракия.

Заедно с плащането на казанджията масрафът излиза около 40 лева, пресмятат специалисти от Монтана и Лом. Те обаче също пропускат да калкулират акцизите в сметките си – в случая 22 лв. за 10 литра.

За да му излезе по-евтино, българинът масово вари ракия и от джибрите, останали в бурето, след като бъде изпито виното.

В Търговищко са още по-пестеливи. „Запасявам се с 300 кг грозде, от които се добиват към 150-180 литра вино. След изчерпването му във всеки от трите бидона суровина добавям по 60 литра вода плюс 15 кг захар на съд. Това си е моята рецепта за втора реколта вино. Някои даже го предпочитат, защото е по-слабичко, но пък е хубаво“, споделя бай Стоян.

След като се изчерпи и втората партида „вино“, съдовете се зареждат пак със същото количество вода и захар и заготовката се вкарвала в казан за изваряване на ракия.
Крайният резултат бил ракия с градус над 40-те.

„Както и да го гледаш, домашното си е и по-вкусно, и по-евтино. Пък и да не е толкова изгодно като пари, друго си е сам да си го направиш и да му баеш всяка вечер“, е убеден бай Стоян.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на […]

 

През деня ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има […]

 

Много сериозно предупреждение, свързано със състоянието на нашата планета.

Повишаването на моретата ще постави на сериозно изпитание човечеството през втората половина на […]

 
 

към началото