Реколтата от грозде ще бъде с около 40 на сто по-слаба от миналогодишната. Това прогнозира вчера доц. Валентин Бамбалов, технолог във винарска изба в Пловдивско, цитиран от БТА.
Причина за ниските добиви са рекордните температури както през зимата, така и през лятото. Значителна част от лозята измръзнаха, от което добивът намаля, а заради сушата качеството на останалото грозде е сериозно компрометирано, коментира технологът. По думите му спасени са били само тези лозя, чиито стопани са имали възможност за капково напояване, а останалите са били стресирани от сушата.
От друга страна, според специалиста реколтата е интересна, защото е по-различна, получило се много узряло и концентрирано грозде.
При по-внимателен подбор от страна на технолозите биха се получили интересни и качествени вина, смята доц. Бамбалов.
За първи път тази година кампанията по изкупуването на гроздето в Пловдивско започна значително по-рано – на 20 август за бялото грозде и в началото на септември за червеното, затова се очаква гроздоберът да привърши до края на септември.
По-ниският добив обаче не променя изкупните цени на гроздето, които и тази година остават в рамките на 70-90 стотинки за бялото грозде и около 60-70 за червеното. Само някои сортове бяло грозде, заради сниженото качество, ще се изкупуват на малко по-ниска цена от посочената. Той добави, че за винопроизводителите е важно гроздето да се обере в точния момент – когато притежава подходящите параметри за преработка.
Слаба е реколта от грозде и в Северозападна България.
Във Видинско сортовете „шардоне” и „мускат оттонел” се изкупуват на по-високи от миналата година цени заради по-ниските добиви. За набрано в чували грозде се плаща около 1 лв./кг, а в касетки достига до 1,20 лв./кг.
В края на тази седмица се очаква да започне и беритбата на гроздето от сорта “новоселска гъмза”, но прогнозите на лозарите са за реколта от едва около 200 кг/дка. Заради по-слабата реколта стопаните тази година са затруднени в плащането на таксите за охрана на лозята.
Реколтата от бяло грозде в Старозагорско е много по-слаба от миналогодишната, съобщават местни лозари. Някои винари от района смятат, че изкупната му цена ще надхвърли психологическата граница от 1 лв. за килограм и може да достигне дори 1,20- 1,30 лв.
Споделете текущата публикация: