Една гозба може да стане още по-вкусна, ако се направи леко пикантна. В много страни традиционната кухня включва задължително пикантни подправки. Те носят приятен възбуждащ апетита ефект и редица витамини и полезни съставки, но имат и някои отрицателни за здравето ефекти.
Пикантните храни и подправки подобряват вкуса на гозбата, но след попадане в храносмилателния тракт могат да предизвикат дразнение на лигавицата на стомаха и да увеличат киселинната секреция, което да доведе до усещане на киселини, гастрит, язва, безсъние и др.
Киселини в стомаха. Основният състав на подправките е киселинен. Когато попаднат в стомаха, който има собствен киселинен синтез, се получава натрупване, водещо до увреждане на стомашната лигавица.
Гастрит. Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Развива се в резултат на остро (краткотрайно) или хронично (продължително) въздействие на увреждащи фактори и се дели съответно на остър и хроничен гастрит. Острият гастрит се характеризира със симптоми като повръщане, гадене, треска, диария, главоболие, придружено наличие на кръв при повръщане или в изпражненията.
Стомашна язва. Честата консумация на пикантни храни може да доведе до появата на язва поради увреждането на лигавицата, покриваща стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. В зависимост от засегнатия участък се различават няколко вида язви. Стомашната язва причинява изгаряне и болки в областта на стомаха, гадене повръщане и загуба на тегло.
Безсъние. Поради пикантния си състав някои подправки и храни водят до повишаване на телесната температура. Това респективно води до проблеми със съня. Препоръчително е да се избягва консумацията им непосредствено преди лягане.
Когато се приемат в умерени количества пикантните храни и подправки са напълно безопасни. Средната консумация трябва да е около 3-4 пъти седмично.
Споделете текущата публикация: