Понякога храната може да бъде лекарство и да помага при определени състояния и здравословни проблеми. Всеки продукт притежава определени свойства заради съставките, с помощта на които предизвиква определени реакции от страна на организма. Дори само като градивен елемент храната играе съществена роля за здравето ни.
По същата логика продуктите, които консумираме, могат да имат и нежелан ефект върху него. Менюто ни може да причини редица оплаквания и неприятни състояния, включително и главоболие.
Причина за главоболието може да е увеличеното налягане на артериите в главата и резките промени на кръвната захар, които могат да индуцират болка при някои, а те са зависими и от хранителния ни режим.
1. Как инсулинът може да индуцира главоболие…
„Горивото” за организма е глюкозата. Благодарение на кислорода тя се превръща от клетките в енергия. Храносмилателната система осигурява необходимото „гориво”, като го извлича от консумираните продукти. Получената от разграждането им глюкоза се доставя чрез кръвта до всяка клетка.
В този процес ключова роля играе инсулинът, който се отделя от задстомашната жлеза. Той е ключът, който осигурява отварянето на клетките, за да се осъществи поемането на съдържащата се в кръвта захар от тях.
Само че, ако храната, която сме консумирали, се усвои бързо от организма и се освободи рязко по-голямо количество захар в кръвта, панкреасът се принуждава да отдели повече инсулин за по-кратко. В последствие се получава рязък спад на нивото й.
Резките колебания в нивото на кръвната захар водят до свиване на артериите в главата. На това се дължи характерната аура, зрителните смущения, при мигрена и главоболието при някои.
2. Хипогликемията не е за подценяване…
За да отслабнем, често предприемаме гладуване. Случва ни се да пропуснем и хранене през деня заради натоварения си график.
Когато обаче продължително време не приемаме храна, кръвната захар пада. Това причинява определен дискомфорт за мозъка, като засяга функционирането му. За да компенсира недостига на кръвна захар в мозъка, организмът отделя хормони, които имат и ефекта да свиват артериите. Така отново се залагат главоболие или мигренозен пристъп.
За да се избегнат колебанията в стойностите на кръвната захар е необходимо да се поема храна на определени интервали, като продуктите трябва да осигуряват бавно освобождаване на енергия. Това се постига чрез консумация на сложни въглехидрати, съдържащи се в храни като пълнозърнести продукти, кафяв ориз, овесени ядки, и избягване на простите, с които са наситени основно захарните изделия и сладкарските изкушения.
3. Кофеинът убиец за главата…
Пиете кафе и обичате шоколад. Комбинацията е убийствена, ако страдате от мигрена. Голямото количество кофеин може да провокира главоболие и при останалите. Структурата на кофеина е подобна на активното вещество аденозин, което участва в регулирането диаметъра на артериите. Кофеинът свива артериите, а за да компенсира този ефект, организмът отделя повече аденозин. Проблемът настъпва, когато се спре консумация на кофеинсъдържащи продукти, например при сън. Тогава нивото на аденозин остава високо, което разширява артериите, а последващият силен прилив на кръв в тях продуцира болкови усещания. Ето защо и чашката кафе при някои, облекчава главоболието.
Решение на проблема обаче е да се намали консумацията на кофеин постепенно за дълъг период от време, за да се даде възможност на организма да се пренастрои към новите количества или липса на кофеин.
4. И добавките в храните влияят на артериите…
Добавките в храните и някои естествено съдържащи се съединения в тях също могат да предизвикат главоболие. Такива са:
Консервантите – нитритите, които се добавят при технологичната обработка на месото, най-вече колбасите, и някои видове сирена.
Мононатриев глутамат, който се ползва за подобряване вкуса на храните, но и се съдържа натурално в някои продукти като домати, например.
Производни на амоняка органични съединения – амини, които се намират в черния шоколад, алкохолни напитки, черния дроб, риба тон, малките видове риба, картофите, доматите…
Ако страдате от главоболие периодично, добре е и да „изследвате” менюто си. Възможно е да забележите, че страдате от него след консумацията на определени продукти. Избягването им е мярка, която ще ви помогне. Бихте могли и да проведете тестове за поносимост (различни от тестовете за алергия) към храни, но те все още са скъпи за нашите масови стандарти…
Споделете текущата публикация: