1. Акай бери
Акай бери, заедно с боровинките, участват в списъка със „супер храни“. Плодът е източник на антиоксидантите антоцианини, които са от значение за поддържане на добро здравословно състояние. Предпазват от негативното въздействие на стреса и съхраняват важни клетки в организма.
Акай бери съдържат и други полезни съставки – фибри, витамини А и С, минералите желязо и калций.
2. Стриди
Стридите са известен афродизиак. Открити са и ползите им за стимулиране на имунната система, поради съдържанието на цинк.
Смята се, че минералът има антивирусен ефект, въпреки че изследователите все още не могат да обяснят защо. Установено е обаче, че цинкът помага за възстановяване на тъканите при нараняване.
Стридите са богати на витамини А, С, В12, които са важни за нивата на енергия.
3. Бъз
Богат е на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства.
Приема се като ефективно природно средство за борба с грипа. Според изследвания екстрактът от тъмните зрънца на бъза допринася за блокиране на грипните вируси.
Полезен е и за възстановяване на организма след боледуване от грип.
4. Печурка
Този вид гъби не трябва да се подценява като източник на хранителни вещества – съдържа селен и антиоксиданти.
Според учени ниските нива на селен са свързани с повишен риск от развитие на симптоми на грип.
А витамините от група В, като рибофлавин и ниацин, съдържащи се в печурките, играят роля за поддържането на здрава имунна система.
Изследвания показват още, че гъбите имат антивирусен, антибактериален и противотуморен ефект.
Споделете текущата публикация: