твоята гледна точка
Доц. Д. Райков: Гръбначните изкривявания са необратими
Автор Vnews, добавено на 28.04.2011 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (1)

Гръбначните изкривявания винаги са били обект на обсъждане и наблюдение както от ортопедите, така и от педиатрите и родителите. Проблемът съществува от десетилетия, но специалистите никога не са преставали да търсят новости, както при самото заболяване, така и в лечението му.

Тази година бе проведен конгрес на Европейската федерация по детска ортопедия в Базел, Швейцария, на който всички водещи специалисти потвърдиха за пореден път контатацията, е сколиозата е тежко заболяване с невинаги предвидим изход. Важно за добрата прогноза остава и ранното откриване и навремененното лечение.

По последни данни на специалистите, изнесени по време на конгреса на ортопедите, стана ясно, че честотата на срещане се различава в зависимост от големината на гръбначното изкривяване. Лекостепенните изкривявания се откриват в 1 до 3 процента от всички деца, а тежкостепенните, късно откритите – в о.2-0,3 процента.

Какво е сколиозата

За сколиозата като заболяване се говори, когато изкривяването на гръбначния стълб, измерено със стандартен метод, е по-голямо от 10 градуса. По-малката кривина се приема за нарушена осанка. Наблюденията показват, че съществува полова зависимост в развитието на заболяванео. Лекостепенната сколиоза еднакво засяга и момчетата и момичетата. При тежкостепенната обаче преобладава значително женския пол и съотношението е 1:7.

Изнесените по време на конференцията в Базел доклади показват интересно превалиране на черната раса и на китайската нация сред жълтата раса.

Форми на сколиозата:

Първата форма е вродената сколиоза. При нея бебето се ражда с малформация в гръбначния стълб, която е видима веднага след раждането или се проявява в първите 3 години на детето. Това е тежко състояние, което обикновено се асоциира с други вродени проблеми.

Втората форма са т.нар. ювенилни сколиози. Те се откиват в деца между 4 и 9 години. Обикновено тези форми на сколиозата са базирани на неврологичи или други вродени костно-ставни промени, които дават по-късни прояви.Става въпрос най-често за вродено недоразвити прешлени или нееднакво тонизирана мускулатура на тялото като превалиращата половина предизвиква изкривяване. Напоследък се смята, че една от основните причини е труднооткриваемо разстройство във вестибуларния апарат в зоната на вътрешното ухо. То води инстиктивно до наклоняване на тялото, което при по-голяма продължителност довежда до изкривяване.

Най-широкообсъждана и често срещана е третата форма на сколиозата, т.нар. адолесцентна идиопатична сколиоза, която се развива в предпубретета и по време на пубертета – след 10-ата година на детето. При нея обикновено причините са неясни и не винаги може да се разбере кое точно отключва болестния процес.

Честотата в различните фази на откриване е различна. Проблемът обикновено е в нехайството на родителя и свенливостта на детето. Не са рядко случаите, в които сколиозата се забелязва от родителя вече при силно изразено изкривяване и то случайно – при къпане или на плажа.

А. Лекостепенна гръбначна кривина, наречена „нарушена осанка“

Б. Слабо изразена сколиоза без видими промени в нивата на рамената и талийните триъгълници.

В.Изразена кривина с видими промени в рамената и талията на детето.

Г.Тежка напреднала  деформация с вероятни нарушения на дихателни и сърдечни функции

Симптоми:

Един от най-често срещаните и лесно разпознаваем симптом при вглеждане в стойката на дететот е различното ниво на рамената.

Друг симптом е т.нар. симптом на лошо скроената пола – роклята или полата на момичето не стои симетрично на тялото.

Малко по-трудно за разпознаване от родителите, но не и от специалистите симптомът на нееднаквите талийни триъгълници, които се забелязват при изправено дете, наблюдавано в гръб.

При напредналите случаи на заболяването се забелязва гърбица или изкривяване на едната от двете гръдни половини отпред и диаметрално отзад.

Основният определящ метод за преценка за наличие и степен на сколиоза е ренгеновата снимка, на чиато база се определя и степента, а оттам и необходимото лечебно поведение.

За успеха на провежданата терапия огромно значение има както възрастта, при която сколиозата се открива, така и някои симптоми, показващи съзряването на организма. С по-лоша прогноза са ранно започналите сколиози. Обикновено при момичетата – при окосмяване и уголемяване на гърдите, а при момчетата – при окосмяване и уголемяване на тестисите, т.е. около 10 години за момичетата и 12 – при момчетата.

Лечение

Лечението на това заболяване е комплексно. На първо място е профилактиката с избор на ергономични средства за стоежили седеж, както и правилен подбор на столове и бюра. Правилото е те да бъдат съобразени с ръста на детето като е задължително да се избягва то да се навежда или прегърбва.

Много се говори за лошото въздействие върху гръбначния стълб на децата на тежките учебни чанти, носени в едната ръка или през рамо. За да се избегне ранното изкривяване за препоръчване е децата да носят раници, които разпределят тежестта между двете половини на тялото.

Лекостепенните форми на сколиоза се повлияват и облекчават от активна лечебна физкуртура. Такива групи, за съжаление, във Варна се сформират рядко, на отделни места и не са популярни.

Понякога се налага и ползването на еластични колани.

Целта на лечебната гимнастика е извършване на движения, разтягащи скелета.

Средностепенната сколиоза трябва да бъде лекувана чрез корсет, който за съжаление е доста неудобно за децата средство, което трудно се понася и често не изпълнява предназначениетоси.

За средностепенна кривина се приема тази до 30-35 градуса.  

Случаите на високостепенна сколиоза обикновено се насочват към оперативно лечение.

Целта на различните методи е да се спре изкривяването и то да се задължи на откритото ниво. Невъзможно е връщането на гръбначния стълб в изходно (нормално) положение. Оперативното лечение в различните му форми е тежко и цели да коригира кривината, но за сметка на ликвидирането на подвижността на гръбнака в увредената зона.

Важно е при откриване на заболяването да се правят редовни проследяващи прегледи. При прогресиране на кривината с повече от 10 градусана година трябва да се правят контролни рентгенови снимки на 6-10 месеца, тъй като подобна динамика е опасен белег, който налага предприемането на по-ранно оперативно лечение.

Сколиозата като заболяване не е единствено козметичен проблем. Напредналите форми предполагат деформация на гръдния кош, от което следват затруднения в дихателната и сърдечно-съдовата функции на организма. В миналото сколиозата се е приемала за животозастрашаваща болест.

С наличните съвременни методи за лечение такава опасност не съществува, но настъпилата кривина предполага изразени болкови оплаквания в областта на пояса и гърба.

Затова е важно родителите да обръщат внимание на структурата на тялото на детето си. Най-малкото съмнение трябва да бъде бързо консултирано с педиатър, а при необходимост и с ортопед. Така по-рано откритият проблем гарантира по-пълно и с леки средства овладяване и спиране на изкривяването.

Доц. Димитър Райков можете да откриете в МЦ „Плюс“ тел.: 052/643333  ; www.raikov.dir.bgСподелете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • demon4e84:

    Здравейте,казвам се Виолета и съм на 28 години. Предстои ми раждане през септември,но имам един проблем:имам дископатия от 7 години,есента си правих рентгенова снимка,семейният лекар каза,че съм имала и изкривяване на гръбначният стълб.резултата от образното изследване е:лумбални прешлени-лека лявоконвексна сколиоза с център TH12,не се откриват спондилофити или снишени междупрешленни пространства.Казах за това на гинеколога си и той ми запази час при невролог . Говорих с невроложката,каза че мога да родя нормално, но снимката прегледа по странен начин на светлината на прозорец със спусната щора. ще потърся и второ мнение по въпроса защото искам да родя здраво бебе,искам и вашето мнение по въпроса,като специалист в областта. Бих дошла и до Варна,но не мога да пътувам,: живея в Шумен и ще ходя и при друг лекар, тъй като пред вас давам само писмена информация а тук в града ще занеса и снимката за да се потвърди или опровергае казаното от първия лекар.ще ви бъда благодарна,ако ми отговорите ако имам тази диагноза мога ли да родя нормално?


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото