твоята гледна точка
Международният фестивал „Пагур“ събира във Варна млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори
Автор Vnews, добавено на 30.09.2025 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала „Пагур“, който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.

Голямата изненада на „Пагур“ са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие „Flavor Couture“. В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство.

По време на „историите, разказани с вкус“ посетителите могат да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и био лимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта.

Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark – Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още много лектори и производители.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Православните отбелязват на 8 ноември един от най-почитаните църковни празници – Съборът на Архангел Михаил, известен още като Архангеловден.
Архангел Михаил
Той е наричан в Писанието „водач на Господното войнство“ и „небесен княз“ […]

 

Времето днес ще остане облачно и с валежи, на повече места в Северозападна България, а преди обяд и в Североизточна. Почти […]

 

Времето в страната днес ще бъде облачно с валежи, на повече места и по-значителни в Източна България. Без валежи и с […]

 
 

към началото