твоята гледна точка
Ябълковият оцет – златната течност в кухнята и аптечката
Автор Vnews, добавено на 16.06.2025 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Ябълковият оцет отдавна не е само подправка за салата – той е ценен натурален продукт с множество ползи за здравето, козметиката и дома. Все по-често присъства в списъците на природните средства за детоксикация, отслабване и дори подобряване на храносмилането. Но какво го прави толкова специален и по какво се различава от по-традиционния винен оцет?

Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на ябълки. Процесът включва два етапа: първо захарите в ябълките се превръщат в алкохол, а след това – в оцетна киселина. Именно тя придава характерния кисел вкус и силния аромат. Натуралният, нефилтриран ябълков оцет често съдържа т.нар. „майка“ – мътна утайка от ензими и полезни бактерии.

За разлика от винения оцет той е по-мек и универсален – използва се не само в кухнята, но и в козметиката и народната медицина.

Виненият оцет е по-силен на вкус и аромат, предпочитан за готвене и винени редукции, но с по-ограничена употреба извън кухнята.

Ползи за здравето

  • Подпомага храносмилането

Ябълковият оцет стимулира стомашната киселина и може да улесни разграждането на храната.

  • Регулира нивата на кръвната захар

Изследвания показват, че приемът му преди хранене може да намали покачването на кръвната захар след хранене.

  • Подпомага отслабването

Благодарение на влиянието му върху апетита и метаболизма, много хора го използват като част от режим за контрол на теглото.

  • Има антисептични свойства

Оцетната киселина убива някои бактерии и гъбички – затова ябълковият оцет често се използва за гаргари, маски за кожа или дори почистване на повърхности.

  • Детоксикация

Макар и научно ограничено потвърдена, детоксикационната роля на ябълковия оцет е популярна сред почитателите на естественото здраве.

Важни съвети

  • Винаги разреждайте ябълковия оцет, когато го консумирате или прилагате външно.
  • Избирайте нефилтриран, натурален и органичен продукт за максимален ефект.
  • Не прекалявайте – прекомерната консумация може да раздразни стомаха или зъбния емайл.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Предстои голяма промяна с много важен документ, касаещ собствеността на гражданите.

„Да се ограничи издаването на незаверени преписи от нотариални актове от Имотния регистър на лица без правен интерес. Това ще бъде […]

 

Оранжев код за опасни горещини обявиха от Националния институт за метеорология и хидрология в почти цялата страна. В останалите региони е […]

 

Стълб от разтопена скала дълбоко под Африка пулсира нагоре в ритмични вълни, бавно разделяйки континента и отбелязвайки раждането на нов океан.

Това […]

 
 

към началото