твоята гледна точка
Как да се предпазим от пестициди в храната
Автор Vnews, добавено на 12.05.2025 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Пестицидите са химически вещества, използвани за защита на растенията от вредители – насекоми, плевели, гъбички и други организми, които могат да увредят културите. Те се прилагат в селското стопанство, за да се повиши добивът и качеството на продукцията, но остатъци от тях могат да останат в храните, които консумираме.

Употребата на пестициди не е нова – хората са използвали различни вещества за защита на растенията още преди повече от 4000 години. 2000 г. пр.н.е. в древна Месопотамия хората използвали сяра като примитивен фунгицид. А в Китай 1000 г. пр.н.е. използвали растителни екстракти и минерали срещу вредители.

През 1962 г. Рейчъл Карсън публикува книгата „Silent Spring“ („Безмълвната пролет“), която разкрива вредите от пестицидите върху околната среда и хората. Това предизвиква масово обществено внимание и регулации.

След 1990 г. все повече държави започват да регулират, ограничават или забраняват определени пестициди.

В кои храни най-често се срещат пестициди?

Пестициди могат да се намерят в много плодове и зеленчуци, особено ако са отглеждани с конвенционални (небио) методи. Най-често замърсени са: ябълки, грозде, ягоди, чушки, домати, спанак.

Тези храни често попадат в т.нар. списък „Мръсната дузина“ (Dirty Dozen) – плодове и зеленчуци с най-високи нива на остатъчни пестициди.

Как да се предпазим?

  • Мийте плодовете и зеленчуците обилно с вода, а по възможност – с разтвор от сода бикарбонат (1 ч.л. на 1 л вода).
  • Белете плодовете и зеленчуците с кора (напр. ябълки, краставици).
  • Купувайте био/органични продукти. Те са отглеждани без синтетични пестициди и торове (но все пак могат да съдържат естествени пестициди).
  • Сезонни и местни продукти. Купувайте плодове и зеленчуци, които са в сезон – те по-рядко се нуждаят от третиране с пестициди.
  • Накисване в оцет или сода. Накисване за 15-20 минути в вода с оцет или сода може да помогне за отстраняване на част от пестицидите.
  • Разнообразно хранене. Консумацията на разнообразна храна намалява риска от натрупване на специфични пестициди.

 

краставица
Istock

 

Пестицидите са строго регулирани, но се използват в почти всички селскостопански индустрии. Има натиск към:

  • Разработване на по-безопасни алтернативи (био-пестициди)
  • Намаляване на употребата чрез устойчиви земеделски практики
  • По-добра информираност на потребителите



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Деня на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и […]

 

Изненади над една част от България.

През деня над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Над Източна България облачността ще е […]

 

Армията на Израел нанесе удари по ядрени обекти на Иран. В Техеран и други райони на страната бяха чути експлозии. Ударите […]

 
 

към началото