твоята гледна точка
Между 2 и 180 лева са цените на козунаците тази година
Автор Vnews, добавено на 11.04.2025 година, в категории: Бизнес, Вести, Коментари (0)

Брашно от Канада, закваска от Италия, масло от Франция, шоколад от Белгия. Козунаците вече не са това, което бяха.

Между 3 и 180 лева се продават великденските изкушения тази година. По традиция цените са по-високи в софийските елитни пекарни, а най-евтините предложения може да бъдат открити в големите магазини.

Палитрата от предложения е зашеметяваша – луксозни пълнежи, ядки, апетитни заливки.

Дубайският шоколад, който подлуди света през последните месеци, нямаше как да остане извън играта и за Великден. На пазара изобилства от „дубайски козунаци“ с пълнеж от крем пистачио или както го познаваме у нас – шамфъстък.

Козунакът за 130 лева – тържество на шамфъстъка

Сред най-любопитните великденски предложения тази година се откроява еднокилограмов козунак за 130 лева. Истинско тържество на елитната зелена ядка – шамфъстъка – този козунак не просто съдържа крем от пистачио, той е изцяло посветен на него.

Крем от шамфъстък отвътре, заливка от шамфъстък отгоре, поръска от шамфъстък, плюс още шамфъстък и орехи за компания. От сладкарницата, която го предлага, обясняват, че влагат над 600 грама крем във всеки козунак.

Това е скъпа суровина – около 70-80 лева е цената на крема от шамфъстък. Плюс това ръчният труд не е евтин в днешно време – хората вече не искат да работят нощем, а ние за 5-6 дни трябва да изпечем поне 2000 броя“, казва собственикът на веригата. „Освен заплати, давам и процент от продажбата. А има и разходи – ДДС, ток, машини, фурни...“

175 лева за 1 килограм – Dolce & Gabbana на великденската трапеза

Най-скъпото предложение на българския пазар обаче не е местно производство. Това е италианската „коломба“ на Dolce & Gabbana – традиционен великденски сладкиш, опакован в луксозна дизайнерска кутия и придружен от сладко от диви сицилиански ягоди и шоколад.

Цената? Между 175-180 лева за 1 килограм.

Коломбата D&G може да бъде открита в специализирани магазини в някои от по-луксозните квартали на София. Гурме сладост с моден подпис.

През последните години голям интерес предизвикат и великденските козунаци, правени с квас.

90 лева за панетоне с квас от Пиемонт

Друга звезда на пазара е ръчно приготвено панетоне за 90 лв./кг, предлагано от известна столична джелатерия. Тук луксът е не само във вкуса, но и в историята.

Тестото е приготвено със 100-годишен квас от Пиемонт, а останалите съставки включват: цитруси от Сицилия, яйца от свободно отглеждани кокошки, занаятчийски мед, ванилия от Бурбон, масло от прясна сметана.

Производителите подчертават, че продуктът е плод на четири месения и три ферментации – дълъг и занаятчийски процес, който завършва в кутия с гурме изкушение.

Какво друго има на пазара

Средната цена на козунака в столичните пекарни масово се движи около 23-26 лв. за 500 гр, като може да избирате между добавка белгийски черен шоколад, бадеми, стафиди, орехи или локум, като цената расте съобразно грамажа – 750 гр за 35-37 лв., а килограм козунак в по-елитните пекарни въври между 44-50 лева.

Разбира се има и по-евтини предложения в ценовия клас между 10 и 20 лева.

 

козунак
БГНЕС

 

Ръчният труд вече е много скъпо платен. Това не е поточна линия като в хлебозавода. Един козунак отнема най-малко 3 часа да се направи – само месенето е 1 час. На пазара има и евтини предложения по 2-3 лева, но това не е козунак. Това е химия, казват се адативи и в тях реално почти няма нищо, освен изкуствени продукти“, споделя ни Веселин Янков, чиито сладкарници правят козунакът с шамфъстък.

Решаваме да проверим какво в действителност се съдържа в най-евтините козунаци на пазара. Избираме два, които са на промоция и цената им варира между 2,50 и 4 лева за брой.

Първи козунак

 

козунак опаковка

 

  • Основни съставки: Пшенично брашно, вода, захар, растително масло (рапично), пълномаслено сухо мляко, яйчен меланж, мая, глутен.

  • Добавки: емулгатори, оцветители (напр. бета каротин), аромати, консерванти.

  • Може да съдържа: фъстъци, соеви продукти, сусам.

Типичен състав за масово произвеждан козунак, с млечни и яйчни продукти, добавен глутен и различни емулгатори за текстура.

Втори козунак (с какаови парченца)

 

козунак опаковка

 

  • Основни съставки: Пшенично брашно, вода, захар, какаови парченца (10%), немаслен какао на прах, растителни мазнини (палмова, слънчогледова), маргарин, сметана на прах, яйчен меланж, суха суроватка.

  • Много добавки: емулгатори (лецитин – соев, моно- и диглицериди), антиоксиданти, оцветители, аромати, лимонена киселина, сгъстители, агенти против слепване.

  • Може да съдържа следи от: фъстъци, ядки, сусам, соя, сярен диоксид (консерванти).

По-комплексен и „тежък“ откъм добавки продукт. Съдържа хидрогенирани мазнини и доста технологични добавки, типични за по-дълъг срок на годност.

Днес козунакът не е просто сладък хляб. Той е символ на традиция, но и платформа за кулинарна креативност. Може да струва 2,50 лв. – и да е пълен с добавки – или да се превърне в гурме десерт, приготвен с квас от Пиемонт, ядки от Иран и шоколад от Белгия.

А изборът между „химията“ и „занаятчийството“ остава – както винаги – във вашите ръце. И на вашето небце. Или пък най-доброто – да си замесите сами козунак…

 



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

И днес значително ще се понижат температурите, в рамките на около 3-4 градуса специално за София. Максималната температура ще бъде около 19 градуса. Отново ще превали.

Това каза синоптикът Петър Янков. По думите […]

 

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в западната […]

 

Кметът Благомир Коцев и заместник-кметът по въпросите на архитектурата и градоустройството Пламен Китипов се срещнаха в Община Варна с ръководството и […]

 
 
Още от Бизнес
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото