Есента е преходен сезон, в който времето е колебливо, температурите са ту ниски, ту не чак толкова. Адаптацията на организма в такива условия се затруднява и тялото ни става податливо на вируси и настинки. Ако се разболявате често през есента, вероятно имунната ви система и тялото ви се нуждаят от облекчаващи храни, които да помогнат да оздравеете по-бързо. Тези храни имат противовъзпалително действие, помагат при настинки, висока температура, успокояват оплакванията, свързани с болно гърло и хрема. Някои от тях имат много добри хидратиращи свойства, което е от голямо значение за по-бързото справяне с вирусите и настинките.
Кои са тези облекчаващи храни, които да ядете, когато сте болни?
Супи и бульони
Когато сте болни в повечето случаи нямате апетит, особено за тежки и трудносмилаеми храни. Затова супите и бульоните са най-добрият избор, който можете да направите. Пилешката или зеленчуковата супа с естествен костен бульон е не само хидратираща и сгряваща, но тя притежава фантастични оздравителни качества.
Бульонът е богат на електролити, минерали, витамини, колаген, които са от огромно значение за имунната система и формирането на качествени имуноглобулини. Супите и бульоните подсилват имунитета и подобряват състоянието при вируси и настинки.
Прости въглехидрати от естествен произход
Избягвайте тестените храни и сладкото, когато сте болни. Те само допълнително влошават възпаленията в и без това изтощеното ви тяло. Вместо тях наблегнете на простите въглехидрати, идващи от естествени и натурални източници. Те са лесносмилаеми, не натоварват организма, а в същото време дават енергия, витамини и минерали.
Такива храни са оризът, картофите, плодовете, зеленчуците. Ако имате раздразнен стомах, препечената филийка от бял хляб остава едно от най-добрите средства за успокояване на коремния дискомфорт.
Чесън
Чесънът може да ви помогне да оздравеете по-бързо, защото притежава мощни противовъзпалителни и антимикробни качества. Богат е на антиоксиданти, флавоноиди, минерали и витамини, които подобряват имунния отговор. Неслучайно наричат чесъна природен антибиотик. Той има изразено оздравително влияние върху клетките и тъканите, като подкрепя имунната система и спомага за потискане деленето на вирусните клетки.
Джинджифил
Джинджифилът е другият първенец в борбата с вирусите и настинките. Пресният джинджифил има фантастични противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства. Джинджифилът помага при стомашни неразположения, болки, гадене, повръщане, диария или запек. Изключително полезен е при настинки и вирусни инфекции, тъй като допринася за подобряване на оплакванията при болно гърло, запушен нос, висока температура, възпалени лигавици.
Банани
Бананите са много полезен плод, когато сте болни. Те са източник на калий, витамини от група В, важни за имунната система, както и цинк. Бананите съдържат и здравословни прости въглехидрати, даващи много енергия. Освен това бананите са прекрасни за засищане, подкрепяне на изтощения организъм, за добро храносмилане.
Горски плодове
Горските плодове са чудесен избор, ако сте болни, защото са сред най-богатите източници на витамин С. Те са богати и на антиоксиданти, които стимулират имунната система и потискат възпаленията във всички тъкани. Можете да ги добавяте към закуските си, да ги превръщате във витаминна бомба под формата на смутита, да ги консумирате с кисело мляко.
Мед и цитруси
Медът е още един пример за натурален антибиотик. Той е невероятно наситен с полезни вещества. Ако го комбинирате с цитрусови плодове, това дава мощен оздравителен тласък на организма ви. Комбинацията от мед и цитруси е помощник за имунната система, който допринася в борбата с вирусите, настинките и бактериалните инфекции.
Споделете текущата публикация: