твоята гледна точка
Защо са полезни туршиите
Автор Vnews, добавено на 09.11.2024 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Най-добрият начин да заредим организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими е да похапваме ферментирали храни. През зимата се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото няма толкова богат избор. Поради тази причина още със захлаждане на времето хората се подготвят със зимните салати, туршиите, маринованите храни.

Класическата българска кухня е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред, а и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

 

кисело зеле
iStock/Getty Images

Другите ползи от ферментиралите храни са, че са ниско съдържание на захар и калории, но с високо съдържание на фибри. Добрите бактерии в тях, подпомагат превенцията срещу гъбични инфекции, затлъстяване и диабет. Съдържащите се в тях пробиотици поддържат храносмилателната система в добро здраве, а тяхното консумиране подпомага по-бързото справяне с настинки и грип.

Те помагат още за контролиране на нивата на кръвната захар, намаляват и апетита. Консумацията на ферментирали храни, помага за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Сред полезните ферментирали храни са киселото зеле,туршията, кефирът, киселото мляко.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе в 51-вото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов. Искането е по предложение на Софийска градска […]

 

Сега ли е точният момент България да влезе в еврозоната? Всеки рязък скок в природата и особено в природата на парите е […]

 

Българските студенти отбелязват своя празник. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше […]

 
 

към началото