Запушванията и стесненията на кръвоносните съдове са една от главните причини за сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. Високият холестерол се натрупва под формата на плаки по съдовете, като предизвиква стеснения и запушвания. Освен това е и причина за втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, което допълнително затруднява нормалното кръвообращение и е причина за поява на високо кръвно налягане.
С помощта на някои храни можете да намалите образуването на холестеролни плаки по съдовете и да понижите риска от сърдечносъдови заболявания и запушвания на съдовете.
Кои са храните, които да консумирате против холестеролни плаки по съдовете?
Ленено семе
Лененото семе е много богато на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Тази комбинация от хранителни вещества в лененото семе понижава холестерола, прави стените на съдовете по-еластични, ограничава образуването на плаки по тях. Това допринася за по-добро сърдечносъдово здраве и по-нисък риск от инфаркт и инсулт.
Спирулина
Спирулината е вид водорасло, което е много богато на полезни протеини, антиоксиданти и фитохимикали. Всички те вкупом противодействат на високия холестерол и предотвратяват натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Спирулината е чудесна храна против холестеролни плаки.
Джинджифил
Джинджифилът има цялостно противовъзпалително действие. Тази храна е богата на фибри и антиоксиданти, които потискат холестерола и намаляват образуването на плаки по съдовете. В джинджифила се съдържа и активното вещество куркумин, характерно за куркумата, тъй като са от едно семейство. Този мощен антиоксидант намалява холестеролните плаки и подобрява сърдечносъдовото здраве.
Семена от чиа
Семената от чиа са много богати на омега-3 мастни киселини и протеини. Освен това съдържат големи количества фибри, както и антиоксидантната алга-линоленова киселина. Семената от чиа допринасят за поддържането на здрава сърдечносъдова система, по-нисък холестерол и по-ниско кръвно налягане.
Спанак
Спанакът е много подходяща храна против холестеролни плаки, тъй като е богат на фибри и антиоксиданти. В него се съдържа изобилие от желязо, което е от особена важност за хемоглобина и качествения му пренос до всички тъкани на организма. По тази причина спанакът е полезен за намаляване на риска от анемия, както и за ограничаване образуването на холестеролни плаки по съдовете.
Канела
В канелата се съдържат множество антиоксиданти, които също имат понижаващо холестерола действие. Освен това канелата понижава и кръвната захар, което освен по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания дава и по-нисък риск от затлъстяване и диабет.
Зелен чай
Зеленият чай е известен с мощното си антиоксидантно действие. Той съдържа много силно изразени активни вещества, полифеноли и фитохимикали, които намаляват възпалението, холестерола и кръвната захар. Редовната консумация на зелен чай понижава риска от образуване на плаки по съдовете и тяхното запушване.
Споделете текущата публикация: