Изследователи от университета на Южна Австралия са установили, че честото похапване може да има отрицателно въздействие върху когнитивните способности, пише сп. „Нейчър нюросайънс“.
В хода на изследването с участието на доброволци учените са анализирали как спазването на различни режими на хранене се отразява на умствените способности. Изследователите са събрали информация за здравословното състояние на участниците, записали са основните физически параметри като ръст, тегло и други и са ги помолили да съобщят колко често похапват между основните хранения. Участниците след това са били подложени на тестове за оценка на когнитивните способности.
За да се избегне наддаването на тегло и отслабването на умствените способности, експертите препоръчват да се ограничи приемът на сладки и въглехидратни закуски и да се избират здравословни алтернативи, които съдържат протеини и фибри. Тези закуски помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подобряват работата на мозъка.
Споделете текущата публикация: