твоята гледна точка
Украйна пробва да мобилизира и мъжете от чужбина
Автор Vnews, добавено на 01.07.2024 година, в категории: Вести, Изборът, Коментари (0)

Ново компютърно приложение ще регистрира украинците

Използва се като инструмент за натиск

Чрез мобилно приложение Украйна иска да набира мъже, годни да служат в армията, дори и от чужбина. „Reserve+“ се казва приложението, което е било свалено от интернет над един милион пъти само за няколко дни, пише АРД.

„В него можете удобно да актуализирате личните си данни“, пишат от украинското Министерство на отбраната в описанието на софтуера.

Всъщност това приложение е единственият начин, чрез който украинските граждани могат да получават документи за самоличност от посолствата на Украйна в чужбина.

„Мъжете на възраст между 18 и 60 години могат да се възползват от консулски услуги, само ако разполагат с документ за регистрация в армията“, обяснява говорителка на украинското посолство в Берлин пред АРД.

Украйна отдавна се опитва да увеличи натиска над мъжете, годни за военна служба, които живеят в чужбина. По данни на Федералната статистическа служба само в Германия те са около 220 000. От април 2024 г. те вече не получават нови документи от дипломатическите представителства. Който е загубил паспорта си, трябва да се върне обратно в Украйна и да се регистрира пред военните служби. Едва тогава може да получи нов документ. Но когато това се случи, мъжете вече не могат легално да напуснат страната.

Сега Украйна явно е решила да получи бърз достъп до данните и контактите на украинските мъже. Затова те са длъжни да ги внесат в приложението „Reserve+“ и да ги актуализират в случай на промяна в срок от една седмица. Приложението издава код, който посолствата в чужбина могат да сканират.

Освен това мъжете трябва да предоставят информация в приложението относно годност за военна служба, последния медицински преглед и военния си опит. Компютърното приложени повдига и въпроса дали Украйна ще използва данните от него, за да се свързва с украинци, които живеят в Германия и да им изпраща призовки. Германия няма как да прилага задължението за военна служба в Украйна на своя територия. Германските власти няма как да знаят „кой наистина е годен за служба“, поясняват германски политици. „Не можем да проверяваме това и да взимаме решения.“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Изборът
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото