твоята гледна точка
Вкарват частните болници в обществени поръчки
Автор Vnews, добавено на 29.06.2024 година, в категории: Вести, Изборът, Коментари (0)

Европейската комисия може да наложи санкции срещу България

Ще спазват правилата на държавните лечебни заведения при покупка на лекарства

И сечта в горите по ЗОП

И частните болници ще трябва да правят обществени поръчки при покупката на лекарства, ако над 50% от приходите им идват от държавния или общинските бюджети. Това гласят промени в Закона за обществените поръчки, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

Промяната е предложена, за да изпълним изискванията на Европейската комисия, което ще елиминира риска от налагане на санкции на България поради неспазване на задълженията, произтичащи от членството ни в ЕС. В България е получено писмо от Европейската комисия за стартиране на процедура за неправилно прилагане на директивата за обществените поръчки. В момента лечебните заведения, в които поне две трети от капитала е частна собственост, може да не прилагат Закона за обществените поръчки (ЗОП), дори над 50 на сто от финансирането им да идва от здравната каса, републиканския бюджет и общинските бюджети.

Според Европейската комисия директивите на ЕС не предвиждат разграничение между субектите, които трябва да правят обществени поръчки, основано на формата на собственост. Тъй като и частните лечебни заведения са създадени в обществен интерес, то и тези, на които повече от 50% от приходите са от държавния, общинския бюджет или от здравната каса, трябва да прилагат ЗОП, независимо от собствеността на капитала. На 24 април 2024 г. е постъпило становище, в което ЕК излага допълнителни аргументи относно статута на частните лечебни заведения. Според ЕК, когато държава членка или регионален орган реши да финансира лечебно заведение (независимо от неговата собственост) с повече от 50% публични средства, това се прави поради необходимост да се гарантира, че дейността на тези заведения отговаря на нуждите на обществото.

Според ЕК лечебните заведения са равнопоставени, независимо от собствеността им, а медицинската дейност на всяко лечебно заведение подлежи на държавен контрол, който изисква дейността им да се осъществява при спазване на медицинските стандарти за качество на оказваната медицинска помощ. Поради това Комисията не приема действащите в момента правила в ЗОП, според които лечебните заведения са изключени от прилагането на правилата за възлагане на обществени поръчки единствено поради това, че две трети от капитала са частна собственост и функционират при “пазарни условия”.

В ЗОП е предложена още една промяна с цел да изпълним изискванията на ЕК. Промяната предвижда чрез обществени поръчки да се възлагат и дейностите, свързани със създаване на гори, добив на дървесина и недървесни горски продукти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Изборът
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото