твоята гледна точка
Пазим цвете, което го няма никъде по света
Автор Vnews, добавено на 22.06.2024 година, в категории: Вести, Любопитно, Коментари (0)

Единственото място, на което може да се срещне в света популация на Маришко подрумиче, е България.

Видът е известен като Беловско подрумиче, а на латински – Anthemis argyrophylla. Среща се само и единствено на територията на община Белово и никъде другаде в света.

Локални ендемити – това е научният термин за растенията, които се срещат само на конкретно място.

„У нас техният процент е сравнително висок заради географското ни положение и разнообразен релеф“, споделя Десислава Димитрова, ботаник, изследовател и координатор на Slow Food* за България. Балканските ендемични растения са 498 вида или 12,8% от видовото богатство на страната. От тях българските ендемити са 186 вида.

„Нашите царе – Фердинанд и Борис, са били природолюбители и са носели на старите ни ботаници растения от своите излети. Някои са се оказвали точно такива ендемити“ – Допълва Димитрова.

Оказва се, че има има доста ендемични видове, кръстени на тях, например Saxifraga ferdinandi-coburgi и Abies borisii-regis.

Маришкото подрумче е защитено от закона и е включено в Червената книга на България като критично застрашен вид. Маришко подрумиче е и в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN Red list of Threatened plants). Води се „уязвим“ вид, застрашен в световен мащаб.

То достига височина 15 – 20 cm. Има разклонено стъбло и дълбоко назъбени листа. Кошничките му са с размери 2 – 2,5 cm в диаметър, с бели езичести и жълти тръбести цветове. Цъфти през май – юни и плодоноси през юни – юли.

„Маришко подрумиче“ се нарича и защитената местност в землището на село Дъбравите, община Белово.

Обявена е на 19 февруари 2013 г. с цел опазване на растителния вид и неговото местообитание. Там е забранено строителството, добивът на подземни богатства и залесяването, пише Ladyzone.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Любопитно
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото