твоята гледна точка
Черешова задушница е!
Автор Vnews, добавено на 22.06.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, Черешова задушница се пада на 22 юни. Празникът винаги се пада в съботен ден, тъй като съботата е за възпоменание на покойниците.

Какво се прави на Черешова задушница?

След празника Възнесение Господне входът на рая или на царството небесно остава отворен. Затова всички молитви на Задушница са насочени към това мъртвите да влязат в Божието царство с вяра.

Богослужебното в църквата на този ден е посветено на молитви за починалите. То започва с траурен зън на църковната камбана.

Отслужва се заупокойна служба. Гробищата се посещават от опечалените, както в деня на Задушница, така и преди него. Оставят се цветя, прелива се с вино, палят се свещи и се кади. Опечалените разчупват обреден хляб, след което го раздават, изричайки словата „Бог да прости“.

Преди опечалените да се запътят към гробищата, трябва да оставят прозорците и вратите на дома си отворени за известно време. Вярва се, че по този начин душите на покойниците ще могат по-лесно да излязат от дома и да намерят пътя към небесното царство.

У нас в Родопите се спазва един обичай – боядисване на великденски яйца, тъй като Черешова задушница е известна като Великден на мъртвите. След това тези яйца се раздават в памет на покойниците. Друго вярване е, че този обичай прогонва болестите, бедите и бедствията.

Също така на Черешова задушница се спазва друг обичай – говори колкото се може по-малко, а по възможност изобщо не се говори.

Какво не трябва да се прави на Черешова задушница?

Има 5 строги забрани, които всеки трябва да спазва, ако не иска да го сполетят нещастия. Те са:

* Занесена на гробища храна се раздава на място и не се връща;
* На гроба не се яде от подавките и не се пие;
* На гроба не се изоставя храна, за да не се омърси мястото от животни.
* Не се върши никаква работа
* По отношение на Черешова задушница има и допълнителна забрана – да не се опитват черешите преди да бъдат подадени за мъртвите.

Откъде идва тя? Първите череши зреят за Задушница. Живите не консумират, а дават приоритет на покойници. Но коренът на тази забрана е по-стар, от езическите времена на жертвоприношенията. На предците са се посвещавали първите плодове от всяка реколта.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Човек дори да живее на село, ще получава стоки, поръчани по интернет. Доставката може да е до пощенската станция или на […]

 
Властта

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния […]

 
Здраве и красота

Запечатаните шишенца с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои посочвани като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии. Това показва […]

 
Жълто

Телевизионният продуцент Андрей Арнаудов и половинката му – бившия модел и ексбаскетболистка Емануела Толева, ще стават отново родители. Новината съобщи самата […]

 
 

към началото