твоята гледна точка
България губи 3 млрд. лева от „пари в плик“
Автор Vnews, добавено на 21.06.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост, обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Данните бяха изнесени от изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов по време на Информационната сесия на Европейския орган по труда на тема “Информираността на работодателите – път за предотвратяване на недекларирания труд”. Добрин Иванов отбеляза, че делът на сивата икономика в България е все още висок на фона на северните страни от ЕС, но се доближава до средните нива на сива икономика в южните страни на ЕС.

Типичните проявления на недекларирана заетост са работа без трудов договор, работа на договор с фиктивни клаузи, както и прикрити трудови договори. Според оценките на работодателите и заетите лица от последното проучване на АИКБ за изчисляване на композитния индекс “Икономика на светло” и под- индекса “Заетост на светло”, най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство.

Проучванията на АИКБ показват, че е налице трайна тенденция за изсветляване на икономиката, като за последните 13 години тя е достигнала ниво от стойност 63,35 пункта от 100 до 78,58 пункта от 100 през 2022 г.

“Повече от 20 години основен приоритет за АИКБ е намаляване на сивата икономика и недекларираната заетост. Най-големият проблем за българските предприятия е нелоялната конкуренция и конкурентните предимства, които си осигуряват некоректните работодатели. За работниците основен проблем при участие в недекларирана заетост е нарушаването на социалните и трудовите им права”, допълни още изпълнителният директор на АИКБ.

Според индустриалците в средносрочен и дългосрочен план са необходими множество реформи, които ще изсветлят българската икономика. Спешна нужда от реформа имат съдебната система, пенсионната система, здравеопазването, вътрешна сигурност и отбрана, държавно управление, реформи за повишаване на ефективността и ефикасността на публичните разходи, коментират от АИКБ. Не на последно място е необходимо и намаляване на административните тежести за бизнеса и опростяване определянето и заплащането на данъци.

В едно от последните проучвания на индекса “Икономика на светло” е отбелязано, че според работниците и служителите най-проблемните области остават издаването на касови бележки при продажбите на услуги и работата – основна и допълнителна с официални договори, но с неофициално “заплащане в плик”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 

към началото