твоята гледна точка
Китай разширява ядрения си арсенал с главоломна скорост
Автор Vnews, добавено на 18.06.2024 година, в категории: По света, Коментари (0)

Китай значително разширява и модернизира ядрения си арсенал и до 2030 г. може да има същия брой междуконтинентални балистични ракети като САЩ. Както съобщава Washington Post, в последния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), китайският запас от ядрени бойни глави се е увеличил от 410 миналата година на 500 през януари тази година.

Разширяването на китайския ядрен арсенал дойде, след като SIPRI предупреди, че дори когато общият брой на ядрените бойни глави в световен мащаб намалява, тъй като оръжията от Студената война постепенно се извеждат от употреба, има постоянно нарастване на оперативните ядрени бойни глави в някои държави от година на година.
„Около 2100 разположени ядрени бойни глави се държат в състояние на висока оперативна готовност на балистични ракети. И докато почти всички от тях принадлежат на Русия или Съединените щати, се смята, че това е първият път, когато Китай поставя някои бойни глави на това ниво на готовност,“ се казва в доклада.

Ханс М. Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени с нестопанска цел и старши сътрудник в SIPRI, каза, че Китай „разширява ядрения си арсенал по-бързо от всяка друга страна“ и добави, че „почти всички страни с ядрено оръжие имат или планове или значително усилие за увеличаване на ядрените сили“.

Оценките на SIPRI са в съответствие с цифрите, включени наскоро в доклад на Пентагона до Конгреса, според който Китай вероятно ще има повече от 500 оперативни ядрени бойни глави до май и е на път да надмине предишните прогнози.

На неотдавнашна конференция за ядреното разоръжаване високопоставен служител на администрацията на Байдън предупреди, че може да се наложи Съединените щати да разположат по-голям арсенал от ядрени оръжия, ако съперници като Русия и Китай продължат по този път.

„При липса на промяна в траекторията на арсеналите на противника, можем да достигнем точка през следващите години, когато е необходимо увеличение спрямо сегашния брой“, каза Пранай Уади, служител на Съвета за национална сигурност, който е специалист по ядрени оръжия.

Китай от години поддържа сравнително малък арсенал от около 200 бойни глави, но през последните години увеличава този запас „много бързо“, потвърди Тонг Као, старши сътрудник в Програмата за ядрена политика.

Пекин отрича да се намира в разгара на голямо ядрено натрупване. Въпреки това, въз основа на регистрирания растеж и ако темпът му продължи, Китай може да има повече от 700 ядрени бойни глави до 2027 г. и повече от 1000 до края на това десетилетие.

Тихото натрупване на ядрен арсенал на Китай идва на фона на бушуващи различни конфликти по света, включително войните в Украйна и Газа. Войната в Украйна оказа „отрицателно въздействие“ върху преговорите за контрол на ядрените оръжия и обръща тревожната тенденция държави с ядрено въоръжение да разработват и разполагат нови оръжейни системи, се добавя в доклада.

„Китай, както и Русия и Северна Корея, разширяват и диверсифицират своите ядрени арсенали с главоломна скорост, показвайки малък или никакъв интерес към контрола върху въоръженията“, добави Уади.

Държави с ядрени оръжия:

Русия 5 580 бр. ядрени бойни глави
САЩ 5044
Китай 500
Франция 290
Великобритания 225
Индия 170
Пакистан 170
Израел 90
Северна Корея 50Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 

към началото